Contractul de importator și distribuitor încheiat de BYD cu una dintre cele mai mari rețele de dealeri din Europa, Hedin, a fost reziliat de partea chineză, nemulțumită de modul în care s-au derulat vânzările pe această piață.
BYD a renunțat la importatorul Hedin pe piața din Suedia și a transformat compania în partener de vânzări, adică doar dealer simplu. Activitatea de import și distribuție a fost preluată de echipa BYD, care crede că poate vinde mai bine. „Această decizie a fost luată în comun pentru a sprijini strategia de creștere pe termen lung a BYD în Europa și reflectă angajamentul mărcii de a-și extinde în continuare prezența”, a anunțat BYD.
Situația este una la indigo cu ceea ce s-a întâmplat în Germania, unde Hedin avea de asemenea contract de distribuitor, dar care a fost reziliat exact în urmă cu un an. În Germania, BYD a cumpărat compania locală Hedin Electric Mobility GmbH, special creată pentru import și a transformat-o în BYD Germania. Hedin a rămas dealer simplu, cu trei unități de vânzare.

BYD a vândut în Suedia, anul acesta, numai 629 de vehicule, cota de piață fiind de sub 1%, un nivel mult sub așteptărilor chinezilor.
Aceste decizii arată cât de mare este așteptarea șefilor BYD de la piețele din Europa și cât de nerăbdători sunt pentru a-și atinge țintele stabilite. Toată activitatea din Europa este coordonată de vicepreședinta Stella Li, care este cunoscută pentru tenacitatea sa în a-și impune țintele de vânzări. „Suntem agresivi și nerăbdători”, spunea Stella Li într-o declarație făcută presei.
Cu toate acestea, strategia grupului BYD pe piața din China sau pe unele piețe emergente, ar putea să nu funcționeze și în Europa, mai ales în țările dezvoltate, unde criteriul prețului nu este cel mai important argument pentru a atrage noi clienți. În China, vânzările uriașe ale BYD sunt susținute în special de modelul Seagull, care acolo costă sub 10.000 de dolari. Același model a fost lansat în Europa cu numele Dolphin Surf, dar la un preț mai mult decât dublu, în condițiile în care mașina este una de segment A, de numai 3,99 metri.
Presa din Germania a scris, pe marginea situației vânzărilor BYD din această țară, că relația dealerilor cu compania chineză nu este una ușoară. „BYD este un partener dificil”, a declarat un dealer pentru Automobilwoche, iar altul s-a arătat deranjat de faptul că, după ce a semnat un contract de reprezentare pentru o regiune în care ar fi trebuit să fie singurul reprezentant, s-a trezit cu alți competitori care semnaseră și ei contracte, după preluarea activităților de distribuție direct de compania chineză. Există și poziții mai dure din partea unora dintre dealeri, care vorbesc despre „aroganță” în relația chinezilor cu aceste companii.

BYD a vândut anul trecut, în Europa, aproximativ 50.000 de vehicule, mult sub rivalii de la SAIC, care au vândut circa 250.000 de vehicule sub brandul MG. Cel mai vândut model BYD, în 2024, a fost Atto 3, urmat de Dolphin și Seal U, la egalitate.
În primele cinci luni ale acestui an, vânzările au crescut simțitor, odată cu intrarea pe mai multe piețe europene, fiind depășit volumul pe întreg anul 2024, în doar cinci luni, cu 54.700 de vehicule înmatriculate, ajungând la mai puțin de jumătate din volumul vândut de rivalii de la MG (circa 130.000 de vehicule).
Cel mai vândut model din acest an a fost Seal U, cu 26.000 de unități, un model care a câștigat clienți pe segmentul de propulsie PHEV, în timp ce Atto 3 și Dolphin par a-și fi oprit creșterea, cu circa 6.000 de unități fiecare. Vânzările BYD au ajuns în luna mai la un nivel situat între cele ale Peugeot și cele ale Ford, confirmând potențialul pe care marca îl are.
În același timp, cele mai multe critici din partea pieței au fost cele referitoare la absența unei rețele de service corespunzătoare ritmului de creștere și a unei rețele logistice pentru piese de schimb.