Frank Marotte, vicepreședinte Dacia, despre scăderea vânzărilor: Amânarea Programului Rabla din România a avut un impact semnificativ asupra noastră

Auto/Transporturi   
Frank Marotte, vicepreședinte Dacia, despre scăderea vânzărilor: Amânarea Programului Rabla din România a avut un impact semnificativ asupra noastră

Dacia a încheiat prima jumătate de an cu o scădere a vânzărilor la nivel global, conform anunțului făcut de Frank Marotte, noul vicepreședinte pentru vânzări și marketing al mărcii. Oficialul Renault Group spune că unul dintre motivele scăderii este stoparea Programului Rabla din România.

Dacia a vândut în primele șase luni ale acestui an, pe toate piețele pe care este prezentă (Europa lărgită, Turcia, Africa de Nord), un volum total de 356.084 de automobile, în scădere ușoară, cu 0,7%, față de anul anterior. „Scăderea este în primul rând cauzată de oprirea modelului Duster în Turcia.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă excludem fenomenul Turcia, avem o creștere ușoară a vânzărilor în toate regiunile”, a anunțat Frank Marotte, numit vicepreședinte pentru vânzări și marketing la Dacia la începutul anului, după plecarea lui Xavier Martinet la Hyundai Europe.

El a mai explicat că rezultatul a fost obținut de Dacia într-un context dificil, în piața din Europa care a scăzut cu 6 procente în intervalul ianuarie – iunie. Dacia a continuat să performeze pe segmentul de retail, unde ocupă primul loc cu modelele Sandero și Duster, reușind să urce pe locul al treilea cu rezultatele agregate ale mărcii.

FOTO Ce se întâmplă în Centrul Tehnic Titu, laboratorul de testare a mărcilor Dacia și Renault CITEȘTE ȘI FOTO Ce se întâmplă în Centrul Tehnic Titu, laboratorul de testare a mărcilor Dacia și Renault

„În pofida acestor condiții, am reușit să ne protejăm pozițiile, să protejăm piețele și cota pe piețele cheie”, a mai spus Marotte, care a amintit că Dacia a crescut de la o cotă de 4,5% în 2016, la 8% în acest an.

Cel mai vândut model al mărcii a fost în continuare Sandero, care a vândut 151.948 de unități, dar care a înregistrat o scădere de -7,8% față de cifrele de anul trecut. „Suntem foarte puternici în Franța,  Italia iar aceste două piețe sunt cele care au scăzut cel mai mult în Europa de Vest. Puteți adăuga acest fenomen din România, care este amânarea stimulantului guvernamental care se numește Rabla.

Este practic o primă de casare oferită de guvern și impactul pentru noi asupra vânzărilor este semnificativ și este o problemă. Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în prima jumătate a anului a fost amânată până la sfârșitul anului. Prin urmare, avem un impact din cauza acestui lucru”, a spus șeful vânzărilor Dacia. Sandero a pierdut prima poziție în Europa, în luna iunie, fiind depășit de Renault Clio și de Tesla Model Y, în iunie, dar a rămas pe primul loc în prima jumătate de an.

O nouă televiziune va fi lansată în România, cu numele lui Dracula CITEȘTE ȘI O nouă televiziune va fi lansată în România, cu numele lui Dracula

Al doilea cel mai vândut model al Dacia, în acest an, a fost Duster, care a primit anul trecut o nouă generație, dar care a pierdut o cotă destul de importantă de clienți în Turcia.

Cu un total de 108.510 unități, SUV-ul a înregistrat o scădere de -4,5% din acest motiv, deși are creșteri consistente pe toate piețele din UE.

„Renault are o strategie pe piețele internaționale în care sunt incluse și unele variații ale unor modele Dacia, iar Turcia face parte din această strategie. Iar noi la Dacia mergem mai departe și avem succes în Turcia cu Sandero și vom lansa noi modele în Turcia, ne trăim viața noastră în această țară”, a explicat destul de plastic Frank Marotte faptul că, în Turcia, Duster a devenit Renault începând de anul trecut.

GRAFIC - BYD, în pericol să rateze ținta de vânzări din 2025 și chiar să încheie anul în scădere CITEȘTE ȘI GRAFIC - BYD, în pericol să rateze ținta de vânzări din 2025 și chiar să încheie anul în scădere

Pe locul al treilea în vânzări s-a situat Jogger, care însă s-a confruntat cu o scădere mai mare, de -16,8%, într-un segment care a continuat să piardă clienți, după cum susține și șeful vânzărilor Dacia. Crossoverul cu șapte locuri a fost în această jumătate de an numărul 3 în segmentul compact non-SUV, având peste 30% dintre comenzi acoperite de motorizarea hibrid.

Dacia Spring, modelul electric al mărcii, a fost singurul cu creștere în acest an, din portofoliul mărcii, dar acest lucru s-a întâmplat pentru că baza de raportare de anul trecut a fost una slabă, după cum a atras atenția și Marotte, care a amintit că anul trecut încă se vindea versiunea pre-facelift.

Cu 19.452 de unități și un avans de 62,5%, Spring a fost numărul 3 în segmentele electrice A și B, pe clienții de retail, dovedind că încă mai are câte ceva de spus în Europa, înainte de înlocuirea lui, așteptată pentru anul viitor.

Ultimul, dar nu cel din urmă, a fost în acest an Bigster, cel mai mare și cel mai scump model al mărcii. Acesta a înregistrat un volum de 17.329 de unități vândute, dar are o listă de comenzi care se ridică la 38.000 de mașini, după cum a anunțat Frank Marotte, cu mențiunea foarte importantă că mașina se comandă, într-un procent covârșitor, de 88%, în echiparea de tip, cea mai scumpă, și în procent de aproape 70% cu motorul hibrid.

Estimările de vânzări pentru acest an, anunțate de vicepreședintele Frank Marotte, sunt optimiste și anticipează depășirea pragului de 700.000 de autovehicule vândute de Dacia, ceea ce înseamnă menținerea ritmului actual, din primul semestru. „Suntem încrezători cu puterea gamei, puterea mărcii în piețele cheie și acționăm pentru a atinge 700.000 de unități. Chiar dacă piața se anunță fluidă și este dificil de făcut prognoze.

ULTIMA ORĂ Ozzy Osbourne a decedat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ozzy Osbourne a decedat

Anticipăm o creștere ușoară față de anul trecut”, a mai spus Marotte, care a anunțat că marca va face noi anunțuri în lunile care urmează privind noutățile din gamă. „Dacia este angajată să aducă electrificarea în toate segmentele. În lunile următoare veți afla mai multe informații despre segmentele pe care nu sunt prezenți în acest moment și despre mașinile electrice care vor veni. Suntem de asemenea angajați să creștem ponderea vehiculelor electrice și contribuția noastră la emisiile întregului grup”. Marotte a declarat anterior pentru Profit.ro că își propune să depășească recordul de vânzări al mărcii, stabilit în 2019.

Întrebat de Profit.ro dacă susține extinderea programelor de subvenționare a mașinilor electrice în toată Europa, șeful vânzărilor Dacia a spus că acest lucru ar ajuta la atragerea clienților către acest segment.

„Avem o listă de țări care acordă subvenții pentru mașinile electrice, dar această listă este foarte fluidă, iată în Franța a fost amânat programul, în România la fel, în Spania se va încheia în august.

Concedieri pregătite și pe anumite aeroporturi: ”Se poate cu mult mai puțin personal” CITEȘTE ȘI Concedieri pregătite și pe anumite aeroporturi: ”Se poate cu mult mai puțin personal”

Mai sunt subvenții pentru flote, unde trebuie să îndeplinești anumite criterii. Subvențiile influențează pozitiv dimensiunea pieței de mașini electrice, pentru că deocamdată mașinile BEV sunt mai scumpe decât cele termice, chiar dacă se fac eforturi din partea producătorilor pentru reducerea prețurilor, pentru a fi mai competitive.

Subvențiile pot reduce această diferență pentru a aduce clienții. Dar noi suntem extrem de competitivi, avem cea mai accesibilă mașină de pe piață, în Franța vindem mașina cu rata de 70 de euro pe lună, e o ofertă imbatabilă, dar avem totuși unele restricții.

Suntem pozitivi în fața oricărui suport care ne poate ajuta, pentru a anticipa mișcarea pieței, pentru a contribui la țintele CAFE, pentru a reduce emisiile de CO2”, a mai spus Frank Marotte.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia vanzari
cele mai vandute modele dacia
dacia sandero
dacia duster
bigster vanzari