Grupul maghiar Genius Automotive Europe l-a angajat pe Tiberiu Ioanovici în poziția de Country Manager, în perspectiva lansării pe piața din România a celor două mărci, Omoda și Jaecoo, aparținând grupului chinez Chery.
Fostul Country Manager pentru România al Ssang Young, din partea grupului maghiar Wallis, Tiberiu Ioanovici, va conduce brandurile Omoda și Jaecoo începând din această lună, din partea companiei Genius Automotive, care a preluat importurile și distribuția celor două mărci în țara noastră.
„Am încheiat al doilea meu an sabatic și sunt pregătit să mă întorc pentru a ciopli lemnul și pentru a căra apa”, este mesajul lui Ioanovici, odată cu debutul său în funcția de Country Manager Omoda și Jaecoo România.

El a mai lucrat în afacerile cu automobile din România pentru brandul suedez SAAB, care între timp a dispărut, în perioada în care acesta a fost distribuit în România de Polar Mobil, de asemenea o companie maghiar, și pentru Wallis Automotive, importator al Ssang Yong.
Cele două mărci considerate premium ale grupului Chery vor lansa în acest an două modele pe piața din România, simultan cu lansările de pe mai multe piețe europene.
Principalul model va fi Omoda 5, vândut și ca C5 pe piața chineză, dar cu un nume schimbat pentru a nu se confunda cu Citroen C5. Acesta este un SUV subcompact, de 4,37 metri, cu doar 3 centimetri mai lung decât Duster.

Deși reprezentanții Omoda au declarat inițial pentru Profit.ro că au în vedere să concureze cu cel mai vândut SUV de pe piață, Dacia Duster, ulterior aceștia au revenit și au spus că țintesc o zonă up-market.
Prețul de lansare comunicat, de 23.000 de euro, va fi afectat de taxe, astfel că va urca la un nivel mult mare odată cu lansarea lui pe piață, care este estimată pentru toamna acestui an.
Versiunea cu combustie a modelului Omoda 5 (similar cu Omoda C5 din China) se va baza pe un motor pe benzină de 1.6 litri și 145 CP, care va fi lansată în premieră la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. Prețul acestei versiuni va fi de 23.000 de euro, în timp ce o versiune mai bine echipată, cu același motor 1.6 TGDI, va fi propusă la 26.000 de euro.

O versiune cu propulsie complet electrică, cu un preț fără taxe de 30.000 de euro, potrivit informațiilor transmise către Profit.ro de cei de la Omoda, va fi lansată cu o baterie cu o capacitate de 61 kWh (brut), autonomie de 430 KM (WLTP), o putere a motorului de 155 kW și charger cu o putere maximă de 80 kW (DC). Consumul mediu pe care îl afișează compania este de 16 kWh.
A doua marcă lansată în România de Chery va fi Jaecoo, specializată în SUV-uri cu capacități off-road, pe care cei de la Chery au comparat-o cu Land Rover. Jaecoo 7 folosește aceeași platformă T1X cu C5, dar are un design mai pătrățos și capacități avansate de teren accidentat.
Chery a semnat un contract de distribuție pentru piața din România cu grupul maghiar Genius Automotive Europe kft, după ce anterior o înțelegere cu o companie românească nu s-a mai concretizat.

„Brandurile noastre Omoda și Jaecoo au semnat o scrisoare de intenție cu Genius Automotive Europe kft, companie maghiară, confirmând astfel că aceasta va activa ca agent al afacerii de distribuție al Omoda și Jaecoo pe piața românească”, a declarat pentru Profit.ro Mark Pu.
Omoda și Jaecoo sunt mărcile cu care Chery a intrat deja pe primele piețe în vestul Europei, Spania și Italia. Anul trecut, Omoda a vândut aproximativ 15.000 de vehicule în Europa, iar Jaecoo a atins un nivel de circa 2.500 de unități livrate, potrivit statisticilor analizate de Profit.ro.
Mașinile celor două mărci produc atât versiuni electrice, cât și motorizări hibride și cu combustie.

Grupul Chery, care deține mărcile Omoda și Jaecoo, este o companie cu capital de stat și cel mai mare exportator de automobile din China, având în 2024 un volum de 1,14 milioane de vehicule exportate, aproape jumătate din vânzările realizate de companie la nivel global, care au urcat la 2,6 milioane de vehicule.
Volumul exportat de Chery a fost de aproape trei ori mai mare decât exporturile BYD și mai mult decât duble față de cele ale Geely, depășindu-le totodată pe cele ale rivalilor de la SAIC (MG). Pe piața de origine, China, Chery s-a situat doar pe locul 5 în clasamentul vânzărilor, dar a avut cea mai mare creștere din piață, cu 65% peste nivelul înregistrat în 2023.