Acordul internațional privind pandemiile, adoptat de Organizația Mondială a Sănătății

Farma   
Acordul internațional privind pandemiile, adoptat de Organizația Mondială a Sănătății

Un acord internațional istoric privind prevenirea și lupta împotriva pandemiilor a fost adoptat  - după trei ani de negocieri aprige - de către statele membre OMS și denunțat viguros de către Statele Unite, relatează AFP.

”Prin acest acord, suntem mai bine pregătiți să facem față unei pandemii mai bine decât orice altă generație din istorie”, a declarat directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tranzacție - Principalul furnizor de servicii veterinare din Polonia, o nouă achiziție în România CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție - Principalul furnizor de servicii veterinare din Polonia, o nouă achiziție în România
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Textul, adoptat într-o reuniune anuală a țărilor membre OMS, instaurează o coordonare mondială mai timpurie și totodată mai eficientă în vederea prevenirii, detectării și răspunderii la riscul pandemic, toate într-un mod mai rapid, după eșecul colectiv împotriva covid-19, care a ucis milioane de oameni și a devastat economia mondială, scrie News.ro.

Este vorba despre un succes în urma unor negocieri adesea dificile și la limită, într-un context de tăieri drastice ale bgetului OMS, care se confruntă cu crize tot mai numeroase.

”Până la urmă, ceea ce se află în spatele acestui acord este această voință de a avea mecanisme de alertă împărtășite, transparente, mai eficiente decât am avut în timpul covid, iar asta înseamnă o reconciliere a conceptelor de eficiență și echitate”, a relevat într-un mesaj video președintele france Emmanuel Macron.

Statele Unite, marele absent de la negocieri în ultimele luni, după decizia lui Donald Trump de a retrage America din OMS, nu au trimis delegați la Adunare.

Însă, într-un mesaj video, secretarul american al Sănătății Robert Kennedy Jr. a apreciat că acordul ”va îngloba toate difuncționalitățile răspunsului OMS la pandemia” covid-19 și a îndemnat celelalte țări să ”aibă în vedere să se alăture” Statelor unite și să iasă din OMS.

El a reluat pe cont propriu, la fel ca administrația Trump, teoria potrivit căreia pandemia covid-19 a fost cauzată de scurgere dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan, unde boala a început să se răspândească în decembrie 2019.

O parte importantă a comunității științifice estimează că virusl SARS-CoV-2 al covid-19 a fost transmis de la un liliac la om printr-un animal intermdiar.

FOTO Tranzacție - Principalul furnizor de servicii veterinare din Polonia, o nouă achiziție în România CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție - Principalul furnizor de servicii veterinare din Polonia, o nouă achiziție în România

”Pandemia s-a terminat, dar noi nu știm în continuare cum a început”, a amintit Tedros.

”Înțelegerea felului în care s-a declanșat rămâne importantă, atât ca imperativ științific, cât și ca imperativ moral”, a subliniat el.

VACCINURI LA PREȚURI ACCESIBILE

Acordul vizează să garanteze un acces echitabil la produse de sănătate în caz de pandemie.

Acest subiect s-a aflat în centrul multor nemulțumiri ale unora dintre cele mai sărace țări în timpul pandemiei covid-19, în timp ce vedeau țările bogate acaparând dozele de vaccin și testele.

Textul consiolidează totodată supravegherea multisectorială și abordarea ”o singură sănătate” - umană, animală și de mediu - și încurajează investirea în sistemele de sănătate.

Premierul indian Narendra Modi a catalogat acordul, într-un mesaj video, drept un ”angajament comun de a lupta împotriva viitoarelor pandemii cu o mai mare cooperare, construind în același timp o planetă sănătoasă”.

În centrul acordului se află un nou mecanism menit să faciliteze accesul la informații despre agenți patogeni cu potențial pandemic.

În schimb, întreprinderile care participă la acesta sunt obligate, în caz de pandemie, să pună la dispoziția OMS ”un acces rapid” la 20% din producția lor de vaccinuri, tratamente și teste, dintre care un ”minimum de 10%” cu titlul de donație, iar restul ”la un preț accesibil”.

Țările vor putea să ratifice acest acord după ce detaliile practice ale mecansimului vor fi finalizate și adoptate.

ELON MUSK

În acești trei ani de negocieri, acordul a fost aprig combătut de către cei care apreciază că acesta va limita suveranitatea statelor.

În 2023, miliardarul Elon Musk, unul dintre membrii primului cerc al lui Donald Trump, a cerut țărilor ”să nu-și cedeze autoritatea” unui proiect internațional care vrea să lupte împotriva pandemiilor.

Statele Unite aprobă primul test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer CITEȘTE ȘI Statele Unite aprobă primul test de sânge pentru depistarea bolii Alzheimer

OMS l-a acuzat atunci de răspândire de "fake news".

Directorul OMS a avut altă ocazie să se bucure marți.

Țările au aprobat în Comisie o creștere cu 20% a contribuțiilor obligartorii pe care le plătesc OMS și astfel bugetului micșorat al organizației în perioada 2026-2027, de 4,2 miliarde de dolari.

”Aceasta este a doua creștere cu  20% a contribuțiilor la OMS, precedenta fiind decisă în cadrul bugetului 2024-2025”, anunță într-un comunicat organizația.

viewscnt
Afla mai multe despre
organizația mondială a sănătății
pandemii