Proprietarii Aston Martin, marcă legendară a britanicilor, au angajat consultanți pentru vânzarea unui pachet de acțiuni

Proprietarii Aston Martin, marcă legendară a britanicilor, au angajat consultanți pentru vânzarea unui pachet de acțiuni
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 18 dec 2017

Acționarii constructorului de lux Aston Martin au angajat banca de investiții Lazard pentru a pregăti o vânzare de acțiuni, fie că va fi vorba despre o ofertă publică (IPO), fie de o vânzare directă către un investitor strategic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aston Martin, controlată de un grup de investitori din Kuweit și de fondul italian Investindustrial, ar putea să-și modifice structura acționariatului, la finalul procesului de prospectare a pieței realizat de banca Lazard, după cum scrie Automotive News. Cei doi acționari dețin peste 90% din companie și intenționează să atragă mai mulți bani în afacere, pentru a continua dezvoltarea companiei.

Aston Martin a anunțat că ar putea încheia anul pe profit, pentru prima dată după 2010, iar planurile de extindere, extrem de ambițioase, prevăd o creștere a producției la un nivel ce nu a mai fost atins niciodată, inclusiv prin lansarea de noi SUV-uri în portofoliul mărcii.

Informațiile neoficiale vorbesc despre finalul anului 2018 ca țintă de timp pentru procesul de vânzare, astfel că banca Lazard trebuie să găsească în scurt timp cea mai potrivită cale pentru Aston Martin. Valoarea unei eventuale vânzări a fost vehiculată la circa 2 – 3 miliarde de lire, cea mai posibilă variantă fiind cea a listării al bursă. Este luată în calcul și varianta în care structura acționarilor nu se va modifica, însă niciuna din părțile implicate nu au transmis informații publice. În acest moment, fondul de investiții din Kuweit deține 54,5%, iar Investindustrial controlează un pachet de 37,5% din Aston Martin.

ANALIZĂ Grupul PSA nu renunță la SUV-ul Opel Mokka, așa cum s-a speculat, ci lansează o nouă generație în 2019 și mută producția în Germania CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Grupul PSA nu renunță la SUV-ul Opel Mokka, așa cum s-a speculat, ci lansează o nouă generație în 2019 și mută producția în Germania

Șeful Aston Martin, Andy Palmer, fost executiv la Nissan în Marea Britanie, a declarat recent că performanțele financiare ale companiei în acest an ar putea marca primul an cu profit după 2010, cu aproximativ 25 milioane de euro profit operațional, după ce anul trecut pierderile se ridicaseră la 140 milioane de euro. Rezultatele arată că noua strategie a companiei, cu noi acționari și o nouă conducere începând din 2012, pare să dea roade. Noul model Vantage marchează revenirea companiei pe profit și totodată subliniază parteneriatul cu Daimler, demarat în 2013 prin furnizarea de motoare, dar și prin  cumpărarea a 5% din companie. De atunci, lucrurile au mers din ce în ce mai bine, inclusiv prin lansarea mărcii de lux Lagonda.

Aston Martin, o marcă legendară a britanicilor, a fost deținută de Ford, care a decis, în 2007, în plină criză, să o vândă. Timp de aproximativ 5 ani, evoluția Aston Martin a fluctuat, în ciuda investițiilor noilor proprietari, mai ales din cauza crizei din industria auto de la acel moment.

Din punct de vedere al producției, numărul de vehicule vândute de Aston Martin a ajuns anul acesta la circa 3.400 de automobile, cu 65% mai multe decât anul trecut, ceea ce a contribuit la creșterea veniturilor de la aproximativ 200 de milioane de euro, la aproape 1 miliard de euro, un salt spectaculos, chiar dacă volumul total al producției este departe de cele 6.000 – 7.000 de unități ce se fabricau în epoca Ford. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aston martin
investindustrial