Un test fără precedent, care a cuprins 36 de autombile echipate cu cele mai noi sisteme de asistență ADAS, bazate pe computere performante și senzori de toate felurile, a fost realizat în China, în condiții care au reprodus 15 scenarii care simulează traficul real. Rezultatul este șocant și subliniază avansul mașinilor Tesla în fața celor produse în China și în Europa.
Legendarele deja sisteme de asistență pentru siguranță (ADAS) ale mașinilor din China s-au dovedit a fi doar un mit, în urma testelor realizate de publicația chineză Dongchedi cu 36 de automobile existente pe piață, unele dintre ele considerate adevărate vârfuri de tehnologie.
Mașinile au fost atât ale mărcilor chinezești, BYD, Denza, Lynk&Co, Zeekr, Nio, Xpeng, Xiaomi și altele, cât și de la Mercedez-Benz, Toyota și, bineînțeles, Tesla.

Scenariile au cuprins șase trasee pe autostradă, la viteză mare, plus nouă dintre ele în condiții de trafic urban, având incluse frânări bruște la viteză mare a mașinii din față, apariția de lucrări pe carosabil, ieșirea unui animal sălbatic pe șosea și altele de acest fel. Testele au urmărit reacția sistemelor de asistență și control, care, în linii mari, ar trebui să frâneze până la oprire sau să ocolească obstacolul prin schimbarea benzii.
Ceea ce s-a întâmplat a fost cu adevărat un dezastru: s-au produs 216 accidente (virtuale), adică 216 de situații în care mașinile n-au reușit să salveze situația, punând în pericol șoferul și eventualii pasageri.
Vestea cea mai proastă pentru mărcile din China este că Tesla a înregistrat un succes remarcabil în toate testele, cu două dintre modelele sale incluse în test.

Dacă urmărim tabelul care sintetizează toate testele parcurse pe autostradă, cu cele șase scenarii, putem vedea că situațiile rezolvate au fost mult mai puține decât cele rămase fără rezolvare și care au condus la accidente. În 15 dintre teste, niciun scenariu nu s-a finalizat cu succes pentru mașinile respective, cele mai grave fiind cele în care au fost implicate Zeekr 001, Baojun Xianjing și Lynk & Co 900, care au obținut 0 puncte din șase teste.
Celelalte modele cu scoruri zero au parcurs mai puține teste, în funcție de tipul de sistem de care dispune, dar rezultatul a fost la fel de grav. BYD Han, Leapmotor C10, VW Passat, GAC Honda P7 au parcurs cinci teste, iar BYD Han DM, Zeekr 7X, Xpeng P7, BYD Song Pro DM, Onvo L60, Mercedes C Class, Exeed Exlantix ET, Firefly EV doar patru scenarii.
Tesla Model 3 și Model X au obținut cel mai mare scor, cu cinci teste din șase rezolvate cu succes. Primul a ratat apariția porcului pe autostradă, al doilea a ratat lucrările apărute în cale.

Pe locul al treilea s-a clasat Great Wall Motors Wey, cu trei teste picate și trei soluționate cu bine. Scor de 3 din șase au mai obținut Xpeng G6, Aito M9, Luxeed R7 și Denza Z9 GT EV.
LEGENDĂ: Culoarea verde înseamnă că testul a fost parcurs cu succes, fără accident. Roșu înseamnă că mașina nu a evitat obstacolul. Sursa date: Dongchedi și Car News China, prelucrate de Profit.ro.
A doua sesiune de teste a fost în zona urbană, în care au fost incluse 26 de automobile, iar scenariile au cuprins situații tipice pentru un astfel de trafic: întoarceri, sens giratoriu, pietoni care traversează, apariția unei biciclete. Rezultatele au fost ceva mai echilibrate, dar deloc optimiste pentru șoferi.

Ca și la autostradă, Tesla s-a descurcat cel mai bine, cu Model X, care a trecut 8 din 9 teste, dar din păcate Tesla Model 3 n-a mai fost atât de performant.
Pe locul al doilea și al treilea s-au situat Luxeed R7 și Avatr 12, ambele cu sisteme ADAS de la Huawei. Cele mai slabe scoruri au fost obținute de Baojun Xiangjing, cu zero teste rezolvate, precum și două modele eekr, 7X și 001, împreună cu Onvo L60, cu doar un test din 8 și, respectiv, 9 scenarii parcurse.