Fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Ilan Laufer dezvoltă, împreună cu omul de afaceri Hamza Karimov, fostul CEO al SOCAR Petroleum, subsidiară românescă a companiei petroliere a statului Azerbaidjan, SOCAR, un complex comercial în Otopeni care aduce pe piață un nou concept de food court în aer liber. Investitorii planifică extinderea conceptului și în alte localități, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Firma Laufer Drive In Mall, împărțită de soția lui Ilan Iaufer, Alina Laufer, cu Globinvest Finance, compania lui Hamza Karimov și Laman Karimova, se află în etapa de amenajare a infrastructurii noului proiect de retail, după ce au ridicat deja structurile celor 17 imobile care compun complexul comercial.

Șantierul se desfășoară în Otopeni, aproape de Aeroportul Internațional Henri Coandă, pe un teren de circa 16.800 de metri pătrați cumpărat de la familia italiană Nusco.

Conceptul pus în practică de Ilan Laufer prevede dezvoltarea unui ansamblu cu 17 imobile cu funcțiune de spații comerciale, care vor funcționa pe principiul unui drive-in mall.

Clădirile vor avea un regim de înălțime de un etaj și o suprafață construită de circa 4.000 de metri pătrați. Complexul are asigurat un total de 113 locuri de parcare.
Laufer a transmis Profit.ro că a încheiat până acum contracte de închiriere pentru 90% din suprafața comercială disponibilă. Chiriașii noului complex vor fi Trenta Pizza, Salad Box, Gyros Thessalonikis, K-Chicken, Kungfu King, Japanos, Porto Gallo, Pizza Bonita, Crazy Price, Tudor Gourmet Burgers, Meat Up, Chopstix, Mega Image, Las Vegas, o spălătorie auto tunel Plic Drive și Dristor Kebap.
Investitorii mai au 3 locuri disponibile de închiriat.

Planul dezvoltatorului este să predea spațiile chiriașilor până în 1 octombrie, cu speranța ca parcul să fie inaugurat spre final de an.
„Conceptul este acela al unui food court în aer liber, în care restaurantele au și terase și drive thru-uri. Este un proiect atipic, concept nou, care nu mai există în piață.
Evident, dacă lucrurile vor merge bine, dorința noastră este să continuăm și să facem mai multe proiecte de acest fel în București, unde se mai pot face 2-3, și în țară, în marile orașe.

Când m-am apucat de proiect, m-am uitat și la alte posibile locații, una în București și alta în Constanța, dar după ce am întâmpinat probleme cu autorizația, cu metroul, care ne-au întârziat câțiva ani, am renunțat și am decis să avem răbdare“, a declarat, pentru Profit.ro, Ilan Laufer.

Investiția în proiect se ridică la circa 10 milioane de euro, din care jumătate este asigurată de o finanțare bancară de la Garanti Bank. Laufer spune că a atras în proiect și un nou asociat, tot din Azerbaidjan.
Acesta este primul proiect imobiliar în care Hamza Karimov este implicat direct pe piața românească. Fratele său, Tural Karimov, a coordonat o perioadă grupul Red Circle cu afaceri și pe piața imobiliară românească. Tatăl celor doi, Tahir Karimov, a fost o figură politică importantă în Azerbaidjan, guvernator al raionului Salyan.
Anul trecut, Hamza Karimov a fost înlocuit din funcția de director general al Socar Petroleum, pe care o ocupa din 2007, și a anunțat că va rămâne în România „în zona de privat“. El a rămas activ în sectorul energetic.
Ilan Laufer a condus Ministerul pentru Mediul de Afaceri pentru aproximativ jumătate de an, din vara 2017 până spre finalul lunii ianuarie 2018, când a fost schimbat odată cu retragerea lui Mihai Tudose din postul de prim-ministru.

Prin firma de consultanță imobiliară H&L Retail Group, Laufer a intermediat intrarea retailerului de îmbrăcăminte H&M pe piața din România. El a contribuit și la dezvoltarea brandului Zara în România, dar și a celorlalte nume din portofoliul spaniolilor de la Inditex.
El a atras investiții de peste 300 milioane euro către România, potrivit propriilor declarații.
Laufer și-a început cariera în anul 2002 la una dintre cele mai mari agenții imobiliare din România, CBRE, care pe atunci funcționa sub numele de Eurisko. În scurt timp, el a fost numit Senior Broker și imediat în anul 2004 acceptă funcția de Development Manager în cadrul companiei Time-Out, un cunoscut brand de haine din Cehia, în cadrul căreia dezvoltă o rețea de 15 magazine pe teritoriul Romaniei.
În 2005 semnează cu americanii de la NCH (unul dintre cele mai active fonduri de investiție din România) și acceptă funcția de Sale Manager pentru lanțul de centre comerciale Winmarkt, unde sub comanda sa se realizează cel mai important proiect al companiei din România - Grand Center Ploiești, un centru comercial de 40.000 metri pătrați.

La începutul anului 2007, Ilan Laufer pune bazele propriei companii - Retail Group. În 2012, Ilan Laufer este numit vicepreședinte al Holdingului Elita 5, grup condus de Alexandru Pincevschii, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova.
Laufer este pasionat de motociclism. El participă la crosurile MotoGP și are două motociclete: un Suzuki GSXR 1000 și un Yamaha FZ6 R. El conduce un Mercedes-Benz Clasa S.
Interes pentru retail
Peste 40 de retaileri internaționali și-au făcut intrarea pe piața românească între 2020 și 2025. Aceste rețele de retail au la nivel global venituri anuale cumulate de peste 80 de miliarde de euro, în condițiile în care valoarea pieței de retail din România este estimată la circa 60 miliarde de euro, arată o analiză realizată de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Majoritatea noilor intrați au ales centrele comerciale din București drept punct de lansare al operațiunilor pe plan local.

Printre retailerii de modă ce au intrat în România în perioada analizată se numără: Primark, Lefties, HalfPrice, Calvin Klein Jeans & Underwear, Funky Buddah sau Bogner. Totodată grupurile JD Sports and Foot Locker, Sport Direct din domeniul articolelor sportive s-au alăturat retailerilor prezenți pe piața românească. De menționat, de asemenea, retailerii de cosmetice și produse de înfrumusețare Kiko Milano, Rituals sau Bath & Body Works și compania poloneză Wittchen, retailer de genți și accesorii de călătorie și articole din piele.
Lanțurile internaționale de fast-food Hesburger, Wendy’s, Popeyes sau Happy Restaurants, dar și operatorul polonez de supermarketuri Zabka au avut o expansiune agresivă pe piața locală în ultimii ani.
Pe lângă aceste branduri, alte nume noi analizează intrarea în România, unele dintre ele fiind în stadii avansate de a deschide primele magazine din țară, printre care Action, grup olandez ce operează magazine de tip discount și lanțul de magazine MR.DIY din Malaezia.
Intrarea pe piața de retail a noilor operatori a mers mână în mână cu extinderea infrastructurii de retail, proiectele noi dezvoltate în perioada 2020-2025 oferind platforma necesară brandurilor internaționale pentru a-și stabili magazinele.