CONTRACT-MAMUT Statul vrea să cumpere ″la grămadă″ sute de mii de MWh de energie, pentru aproape 1.000 de structuri. Cât curent au consumat anul trecut

Energie   
CONTRACT-MAMUT Statul vrea să cumpere ″la grămadă″ sute de mii de MWh de energie, pentru aproape 1.000 de structuri. Cât curent au consumat anul trecut

Statul român vrea să cumpere ″la grămadă″, în mod centralizat, energie electrică pentru alimentarea locurilor de consum a aproape 1.000 de structuri ale sale, reprezentând sedii de instituții publice centrale, județene, regionale și locale, primării, școli, spitale, unități militare, societăți de stat, regii autonome și altele, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Furnizorii din piața de profil au fost chemați din nou la consultări pe această temă, după o primă rundă care a avut loc în ianuarie și care a vizat și o posibilă achiziție similară de gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO George Simion, mesaj către votanții săi: Am văzut imagini cu voi plângând, tăind pașapoartele. Nu avem semnale majore de fraude CITEȘTE ȘI VIDEO George Simion, mesaj către votanții săi: Am văzut imagini cu voi plângând, tăind pașapoartele. Nu avem semnale majore de fraude
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

De data aceasta, autoritatea de stat responsabilă cu achizițiile publice centralizate vine cu informații mai precise despre viitoarea licitație de cumpărare de curent electric ″la comun″.

Astfel, aceasta ar urma să aibă ca obiect alimentarea cu electricitate pe timp de 1 an a peste 11.000 de locuri de consum, aparținând unui număr de 976 de structuri de stat.

Lidl își urcă afacerile în România. Anunț despre prețuri CITEȘTE ȘI Lidl își urcă afacerile în România. Anunț despre prețuri

În acest scop, va fi scos la concurs un acord-cadru pe 12 luni, care va fi semnat cu mai mulți furnizori de energie, eventual cu reluarea competiției pentru atribuirea de contracte subsecvente.

Cele aproape 1.000 de instituții pentru care se va face achiziția au consumat anul trecut în total circa 611.000 MWh, potrivit datelor oficiale prezentate de achizitor în vederea consultării cu furnizorii.

Antifrauda a identificat un prejudiciu de 1,7 milioane lei la două firme care importă produse de uz casnic din China și Turcia CITEȘTE ȘI Antifrauda a identificat un prejudiciu de 1,7 milioane lei la două firme care importă produse de uz casnic din China și Turcia

În prezent, până la 1 iulie 2025, instituțiile publice beneficiază de un plafon de preț final, cu toate tarifele și taxele incluse, de 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar, restul de 15% fiind facturat la 1,3 lei/kWh. Asta înseamnă, în medie, 1,045 lei/kWh, adică 1.045 lei/MWh.

La această cotație, acordul-cadru s-ar putea ridica la valoarea totală de peste 638 milioane lei. Prețul real care va fi obținut ar putea fi însă și mai mare, după liberalizare.

Revolut investește în Franța un miliard de euro CITEȘTE ȘI Revolut investește în Franța un miliard de euro

Autoritatea contractantă vrea ca prețul propriu de furnizare al energiei electrice active al furnizorului să rămână ferm și nemodificat, in lei, pe toată durata de 12 luni a acordului-cadru, indiferent de cantitatea de energie efectiv consumată.

Vor fi supuse consultării aspecte privind modalitatea de încheiere a acordului-cadru, frecvența încheierii contractelor subsecvente, factorii principali care influențează fluctuațiile de preț (sezonalitate, situații geopolitice), tendințele pieței în ceea ce privește prețurile la energie electrică, costurile indirecte implicate (transport, distribuție, taxe), opțiuni pentru achiziționarea energiei din surse regenerabile, nivelul de suport tehnic oferit (mentenanță, monitorizare etc), certificările necesare pentru furnizarea de energie, modalitățile de facturare, termenele de plată și altele.

VIDEO&FOTO ANUNȚ - Avans la ultimul lot pe care nu se lucra la Autostrada Bucureștiului. Când vor fi gata mai multe loturi CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANUNȚ - Avans la ultimul lot pe care nu se lucra la Autostrada Bucureștiului. Când vor fi gata mai multe loturi

Camera Deputaților se află și ea pe lista instituțiilor potențial beneficiare ale achiziției centralizate. Pe de altă parte, ea a semnat în prima parte a anului, în urma unei licitații proprii, un contract de achiziție de curent electric pentru nevoile anului în curs ale clădirii-mamut a Palatului Parlamentului pe care o administrează, printre cei mai mari consumatori de energie din țară.

Licitația a fost câștigată de compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România și al doilea cel mai mare furnizor pentru clienți finali de pe segmentul concurențial al pieței. Valoarea contractului este de peste 12,6 milioane lei plus TVA, respectiv cam 15 milioane lei cu tot cu taxă. La un consum anual al Casei Poporului de 14.600 MWh, asta înseamnă un preț de 1.027 lei/MWh (1,027 lei/kWh).

La licitația Camerei Deputaților au mai depus oferte Electrica Furnizare și Tinmar Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
achiziție centralizată energie
preț energie
scumpire energie
liberalizare prețuri energie
eliminare plafonare prețuri energie