Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a demarat o licitație de contractare a lucrărilor de montaj și repunere în funcțiune a hidroagregatului nr. 1, cu putere instalată de 31,5 MW, de la hidrocentrala Porțile de Fier 2, aflat în conservare de 12 ani.
Valoarea contractului scos la concurs este estimată la peste 20 milioane euro plus TVA.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Hidroagregatul fost retras din exploatare in vederea retehnologizării în 2012 și pus în conservare în 2013.
″Depozitarea și conservarea echipamentelor (care sunt achiziționate de circ 12 ani) generează costuri suplimentare, fiind necesară verificarea periodică a stării echipamentelor conservate, în vederea reluării masurilor de conservare. Spațiile de depozitare sunt limitate, majoritatea zonelor de depozitare și zona de reparație fiind ocupate de echipamentele care provin de la HA1. Aceasta face ca reparația/mentenanța celorlalte hidroagregate să fie greoaie, intr-un spațiu ce a fost limitat considerabil″, scrie în documentația de atribuire.

În prezent, sunt finalizate operațiunile de reabilitare la toate subansamblele HA1, mai puțin la paletele de aparat director, iar cele de reasamblare sunt începute, fiind deja montate/instalate: rezervorul inferior de ungere, servomotoarele aparatului director, inelul de reglaj, sertarele de comandă și sertarele de avarie, iar instalațiile auxiliare ale turbinei și generatorului se află în diverse faze de montaj.
″Volumul serviciilor care se vor executa este constituit în principal de următoarele activități: elaborarea de către Contractant și înaintarea către Beneficiar a documentației aferente montajului HA1 din cadrul contractului, descrise pe larg in documentația tehnico-economică - DTE; Finalizarea lucrărilor de instalare rămase, astfel cum sunt descrise în anexa 1; Restul lucrărilor de protecție anticorozivă pentru echipamentele specificate în anexa 1; Operațiunile de prelucrare necesare (de exemplu, plăcuțele rulmentului turbinei, alezajele/amorsarea, dispozitivul de blocare etc.); - Executarea operațiunilor de instalare a hidroagregatului și a sistemelor auxiliare ale acesteia pe baza documentației de proiectare elaborate de antreprenor punerea în funcțiune a hidroagregatului nr. 1 și instalatiilor auxiliare ale acestuia″, se arată în documentul citat.

Porțile de Fier II este a doua cea mai mare hidroelectrică din țară, fiind echipată cu 8 hidroagregate tip bulb (Kaplan orizontal) de câte 31,5 MW. În prezent, doar 7 hidroagregate sunt în funcțiune, iar fiecare dinte ele înregistrează aproximativ 8.000 de ore de funcționare pe an.
Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 589 milioane lei pe primul trimestru al anului, în scădere cu 56% față de perioada similară a anului trecut, iar veniturile companiei s-au redus cu 26%, la 1,868 miliarde lei,
″În primul trimestru al anului 2025, producția netă de energie electrică a înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 38% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ajungând la 2.654 GWh, cea mai scazuta valoare pentru trimestrul I in ultimii 10 ani. Acest impact semnificativ este cauzat în principal de condițiile hidrologice deficitare, respectiv o perioadă de secetă hidrologică severă, cu un debit mediu al Dunării în trimestrul I 2025 de doar 4.257 mc/s,în scădere cu aproximativ 40% față de perioada similară a anului 2024″, a transmis Hidroelectrica.