ELCEN discută în decembrie reeșalonarea datoriilor față de Romgaz

ELCEN discută în decembrie reeșalonarea datoriilor față de Romgaz
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 nov 2015

Acționarii Electrocentrale București vor lua în discuție, într-o AGA ordinară programată în 14 decembrie, aprobarea constituirii de garanții sub formă de ipotecă de rang I asupra activelor companiei în vederea încheierii unei convenții de eșalonare a datoriilor ELCEN față de Romgaz pentru gazele livrate și neplătite, datorii care se cifrează, potrivit Romgaz, la 300 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui comunicat din 12 noiembrie al Romgaz, Electrocentrale București nu prezentase până la acea dată un program de stingere a datoriilor restante față de Romgaz, program care reprezenta o condiție necesară pentru continuarea furnizării de gaze de către Romgaz către ELCEN după data de 15 noiembrie. Termenul limită dat de Romgaz a fost inițial 15 octombrie, însă ulterior producătorul de gaze le-a acordat o păsuire de o lună celor de la ELCEN. 

Directorul general al ELCEN, Marcel Nicolescu, afirma că ELCEN ar putea primi o perioadă de grație de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eșalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani și că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura pentru bucureșteni în această iarnă.

ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET. De altfel, ELCEN a acumulat datorii mari față de Romgaz în bună măsură din cauza restanțelor RADET către producătorul de energie termică. La rândul său, RADET dă vina pe primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație. 

Tot pe 14 decembrie a fost convocată o AGA extraordinară la ELCEN, care are în fruntea ordinii de zi aprobarea închirierii prin licitație, pe un an și cu posibilitate de prelungire, a unui teren de fotbal acoperit cu iarbă, de 7.562 mp, plus vestiare, precum și a 3 terenuri de tenis cu suprafață sintetică, de 2.450,5 mp, plus vestiare.

Pe ordinea zi a AGEA de la ELCEN din 14 decembrie se mai află modificarea actului constitutiv al societății, în sensul certificării faptului că acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei. În prezent, în actul constitutiv se stipulează că acționar majoritar este Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Modificarea actului constitutiv al ELCEN este pur formală, în condițiile în care, prin OUG nr. 86/2014, atribuțiile privind exercitarea calității de acționar al statului la companiile energetice au fost preluate de către Ministerul Energiei de la Departamentul pentru Energie, iar prin HG nr. 42/2015 de înființare a Ministerului Energiei a fost abrogat și HG-ul din 2013 privind înființarea Departamentului pentru Energie.

Romgaz se și judecă în instanță cu ELCEN pentru a-și recupera banii datorați de producătorul de energie termică. Ambele companii sunt controlate de Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiunile Romgaz și 97,5% din cele ale ELCEN. Mai mult, restul titlurilor, respectiv 2,5% din capitalul ELCEN, se află în proprietatea Romgaz. Într-o AGA de la Romgaz din septembrie, Ministerul Energiei a respins solicitarea companiei de a-și angaja avocați externi pentru consultanță și reprezentare în litigiile în care este implicată.  

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
radet
caldura
apa calda
se opreste caldura
se opreste apa calda