Electrica intră în linie dreapta cu asigurarea de finanțare pentru proiectele sale în domeniul energiei regenerabile, care ar urma să se ridice la 6,4 miliarde lei în anii 2025-2029.
Fitch Ratings atribuie pentru Electrica (EL) calificativul BBB-, cu perspectivă stabilă, și are în vedere un rating 'BBB-(EXP)' pentru obligațiunile corporative verzi pe care compania le are în pregătire. Titlurile ar urma să fie emise la nivel de holding și să fie negarantate, nesubordonate și senioare.
Finanțările atrase prin aceste obligațiuni ar urma să fie eligibile pentru investiții în proiecte „verzi”, în cea mai mare parte în domeniul energiei regenerabile. Ratingul final, depinde, totuși, de documentația finală aferentă obligațiunilor.

Compania a obținut într-o AGA desfășurată în luna septembrie a anului trecut mandatul acționarilor pentru emiterea acestor obligațiuni corporative “verzi” și acestea sunt în linie cu decizia managementului companiei de a reconfigura structura de finanțare care în prezent este constituită exclusiv din datorie contractată pe termen mediu.

Obligațiunile ar urma să marcheze tranziția către o finanțare mai centralizată a companiei, la nivel de holding. Noua emisiune de bonduri vine împreună cu un credit sindicalizat de 3,1 miliarde lei, semnată în luna aprilie a acestui an și în același timp, conducerea companiei este în discuții și pentru asigurarea unor linii de finanțare de la organizații bancare suprastatale.
Electrica și-a redus la 45% datoria pe termen scurt în martie 2025, față de un nivel de 80% din total la sfârșitul lui 2023 și obiectivul este pentru extinderea maturităților, spune Fitch Ratings care anticipează un câștig pre-taxare EBITDA de 1,5 miliarde lei pentru anul în curs și anticipează contribuții suplimentare de la business-ul generat de noile investiții începând cu anul 2027.

Electrica intenționează să investească anual 1,6 miliarde lei în proiecte din domeniul energiei regenerabile în anii 2025-2029 în total (6,4 miliarde lei), care vor fi finanțate în cea mai mare parte din emisiuni de obligațiuni. Acestea ar urma să contribuie cu 10% la câștigul pre-taxare EBITDA dina nul 2027.
Estimările sunt că Electrica va fi plătitoare de dividende de 200 milioane lei în anii 2025-2027 și că rata ed distribuție se va stabiliza la 60% din profitul net pentru perioada 2028-2029.

Ratingul Fitch vine în linie cu calificativul BBB- cu perspectivă pozitivă al Transgaz (TGN) și mai are ca reper alte 2 companii din Europa Centrală cu cadru de reglementare mai predictivil decât cel din România. Este vorba despre Suedhessen AG, distribuitor de electricitate și gaze natural din Germania și Czech Gas Networks Investments din Cehia care ambele au rating-uri BBB+, cu perspectivă stabilă.
Un alt reper este compania slovacă de distribuție de gaz SPP, care are rating A-, cu perspectivă stabilă și tot din zona distribuitorilor din UE E.ON SE din Germania și Italgas, din Italia, care ambele au calificative BBB+, cu perspectivă stabilă.