Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.81/2024 pentru înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon.
Actul normativ a fost sesizat în decembrie 2024 la CCR de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 9 aprilie, Curtea a respins această sesizare.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Prin ordonanța adoptată de Guvern se înființează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria prim-ministrului, prin reorganizarea prin transformare a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care se desființează, scrie Agerpres.
Potrivit actului normativ, ANRMPSG va funcționa ca autoritate de reglementare, finanțată integral din venituri proprii, personalul va fi preluat de la ANRM, numărul maxim de posturi fiind de 300, exclusiv demnitarii.
ANRMPSG va avea mai multe obiective generale, printre care dezvoltarea și sistematizarea Fondului Geologic Național și Fondului Național de Resurse și Rezerve și exploatarea și dezvoltarea rațională a rezervelor de resurse minerale și a rezervelor de petrol, în concordanță cu strategiile din domeniu și reducerea impactului asupra mediului înconjurător. De asemenea, identificarea de noi utilizări ale sistemelor publice naționale de transport al petrolului și punerea în valoare a golurilor miniere vor fi obiective ale autorității.
Autoritatea gestionează resursele de petrol, resursele minerale și fondul geologic național, proprietate publică a statului, definite de Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare, și de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare. Printre atribuții se numără și activități de elaborare și promovare de proiecte de acte normative, norme, instrucțiuni și proceduri, conform prevederilor legislației privind stocarea geologică a dioxidului de carbon.
Totodată, a fost completat regimul juridic pentru licențele de exploatare.