Miza infringementului pe gaze: o treime din producția OMV Petrom și aproape toată a Romgaz

Energie   
Miza infringementului pe gaze: o treime din producția OMV Petrom și aproape toată a Romgaz

Cele 2 principale companii autohtone producătoare de gaze, Romgaz și OMV Petrom, vor fi obligate să vândă la preț reglementat de 120 lei/MWh, în legătură cu care Comisia Europeană a declanșat deja o procedură de infringement, peste 50 TWh de gaze, în cazul Romgaz, ponderea gazelor vândute la acest preț în total producție ridicându-se la 85%. Volumul reprezintă peste 50% din producția totală a României, conform analizei Profit.ro.

De ce este important Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat României pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a-și stabili prețurile angro de vânzare.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

Evenimente
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Aplicabilitatea legislației prin care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor la preț reglementat pentru acoperirea consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică a fost prelungită recent până la finalul primului trimestru al anului viitor.

OMV Petrom a precizat că a vândut la preț reglementat în primul trimestru al acestui an 3,3 TWh de gaze, urmând ca în trimestrul al doilea cantitatea să coboare la 2,5 TWh.

“Pentru întregul an, estimăm undeva în jur de 10 TWh. Nu putem oferi nicio cifră pentru primul trimestru al anului viitor”, a declarat recent directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.

Ministrul Energiei a convocat comandamentul energetic național, în urma avertizărilor meteo CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei a convocat comandamentul energetic național, în urma avertizărilor meteo

Potrivit raportului pe anul trecut compania a produs 3,18 miliarde mc de gaze, reprezentând aproximativ 34 TWh, ceea ce înseamnă că, dacă este luat în calcul și declinul natural al producției, OMV Petrom va fi obligată să vândă la preț reglementat o treime din aceasta.

Situația este mult mai complicată în cazul Romgaz, care este obligată să vândă în 2025 la preț reglementat 41,1 TWh, reprezentând 83% din producție, după ce în primul trimestru acest procent s-a ridicat la doar 69%, potrivit CEO-ului Răzvan Popescu.

Cu toate acestea, situația este mai bună ca cea din primul trimestru al anului trecut, în care 94% din producția Romgaz a fost vândută la preț reglementat.

Acesta este și motivul pentru care Romgaz susține că ar putea începe să furnizeze gaze pentru clienți finali casnici la sfârșitul anului în curs.

Eveniment News.ro - ANUNȚ SURPRIZĂ România vine cu tarife diferite la energie, în funcție de ore CITEȘTE ȘI Eveniment News.ro - ANUNȚ SURPRIZĂ România vine cu tarife diferite la energie, în funcție de ore

“Dat fiind că 83% din producția noastră a fost deja vândută în baza Ordonanței (care obligă producătorii de gaze să vândă la preț reglementat de 120 lei/MWh – n.r.), furnizorilor clienților casnici și producătorilor de energie termică, considerăm că finalul anului este o țintă OK pentru a începe furnizarea către gospodării″, a spus Popescu.

Companiile beneficiază și de avantaje la vânzarea la preț reglementat, chiar dacă acesta se situează sub prețul pieței.

Astfel, veniturile din vânzarea gazelor la preț reglementat sunt exceptate de plata impozitului pe veniturile suplimentare, iar redevențele datorate de producătorii de gaze naturale pentru cantitățile vândute la prețuri reglementate se calculează pe baza acestor prețuri (în loc de prețurile CEGH care sunt utilizate în cazul consumatorilor industriali).

FOTO Mesaj dinspre PSD: Peste 6 milioane de români au ales un om foarte inteligent. Să intrăm la guvernare CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj dinspre PSD: Peste 6 milioane de români au ales un om foarte inteligent. Să intrăm la guvernare

″România a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor internă la un preț fix clienților la nivel angro. Prețurile reglementate pe piața angro la nivelul UE denaturează semnalele de preț și funcționarea eficientă a pieței și, prin urmare, sunt incompatibile cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale″, explică Executivului comunitar.

Legislația românească de reglementare a prețurilor angro cu care producătorii de profil din țară își vând gazele extrase furnizorilor clienților casnici, precum și CET-urilor care livrează agent termic în sistemele centralizate de încălzire, este în vigoare din 2022, fiind complementară celei de plafonare a prețurilor finale la consumatori.

În prezent, prețul reglementat este de 120 lei/MWh, valabil până la 31 martie 2026.

În octombrie 2024, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere.

″Comisia consideră că măsura legată de prețul gazelor restricționează principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor pe piața angro a gazelor, în detrimentul pieței interne și al consumatorilor. În consecință, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care din acest moment are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
romgaz
preț reglementat gaze
prețuri angro reglementate gaze
producție gaze
producători gaze
plafonare prețuri gaze
scumpire gaze