Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, vrea să instaleze un sistem de stocare cu baterii de acumulatori la hidrocentrala Porțile de Fier II de pe Dunăre, a doua cea mai mare din țară, cu putere instalată nominală de 252 MW, relevă date analizate de Profit.ro.
Hidroelectrica țintește o instalație de stocare de energie cu putere de 64 MW și capacitate de 256 MWh, pe care să o califice drept furnizor de servicii de echilibrare (FSE) pentru sistemul energetic național (SEN), vizând ″reducerea/compensarea parțială a dezechilibrelor create în SEN de centralele electrice pe surse regenerabile, prin mutarea producției hidro in anumite intervale orare″.

Contractul de lucrări este în valoare estimată de circa 309,7 milioane lei plus TVA.
Contractul include proiectarea, fabricarea, montarea, testarea și punerea în funcțiune a unității de stocare, inclusiv testele pentru racordarea la rețea și pentru calificarea ansamblului hidrocentrală-sistem de stocare ca unitate furnizoare de rrezerve, realizarea interfeței cu instalațiile existente la Porțile de Fier II, integrarea instalației de stocare și a Joint Control Active Power CHE Porțile de Fier II în instalațiile de comandă și control existente, precum și realizarea lucrărilor de construcții-montaj.

″Obiectul lucrării este implementarea unor soluții tehnice de ultimă generație în domeniul stocării energiei electrice în baterii de acumulatoare asociate cu producția energiei electrice în turbinele hidraulice și, totodată, a integrării instalației de stocare a energiei electrice în instalațiile existente la CHE Porțile de Fier II″, menționează sursa citată.
Durata contractului scos la concurs, a cărui atribuire este estimată pentru sfârșitul toamnei 2025, este de circa 2 ani.

În aprilie anul acesta, Hidroelectrica a semnat contract cu consorțiul format din Prime Batteries Technology și Enevo Group, pentru construirea și montarea unei instalații de stocare cu baterii la parcul eolian Crucea Nord, cu putere de 36 MW și capacitate de 72 MWh.
Tot în primăvară, Hidroelectrica a demarat o procedură publică de contractare a lucrărilor de montaj și repunere în funcțiune a hidroagregatului nr. 1, cu putere instalată de 31,5 MW, de la hidrocentrala Porțile de Fier II, aflat în conservare de 12 ani.