Producătorii de energie nu vor mai fi legați de "glia" pieței centralizate. Ministerul de resort va prelua de la ANRE prerogativa autorizării capacităților de producție noi

Producătorii de energie nu vor mai fi legați de "glia" pieței centralizate. Ministerul de resort va prelua de la ANRE prerogativa autorizării capacităților de producție noi
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 sep 2021

Ministerul de resort a pregătit un masiv proiect de ordonanță de urgență, de 56 de pagini, menit să transpună "corect și complet" în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și care elimină, printre altele, obligația producătorilor de energie electrică de a își vinde întreaga energie disponibilă pe piața centralizată unică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, potrivit Ministerului Energiei, proiectul dispune "eliminarea obligațiilor producătorilor de a vinde întreaga energie disponibilă și acordarea dreptului operatorilor de producere, a operatorilor de stocare a energiei și a operatorilor de furnizare de a intra și a ieși pe piața de energie pe baza evaluării efectuate cu privire la viabilitatea economică și financiară a activității".

VIDEO Actrița americană Catherine Zeta-Jones vine în România pentru \ CITEȘTE ȘI VIDEO Actrița americană Catherine Zeta-Jones vine în România pentru "Familia Addams"

Urgența reglementării este motivată atât prin existența unei proceduri de infringement la adresa României din cauza întârzierii transpunerii în legislația națională a prevederilor Directivei, cât și prin prisma faptului că transpunerea a fost asumată de către Guvern ca reformă a sectorului energetic în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

"Modificările aduse prin prezentul act normativ vor determina o restructurare a pieței de energie și o deschidere totală a acesteia, prin eliminarea pieței centralizate de energie și acordarea posibilității încheierii de contracte bilaterale de energie pe piețele organizate sau pe piețele extrabursiere. (…) Impactul este favorabil, prin eliminarea unor restricții care afectau liberalizarea pieței de energie și dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice", se arată în nota de fundamentare a draftului de act normativ.

Germania acționează în forță: NU mai plătește salariul celor nevaccinați anti-COVID și plasați în carantină CITEȘTE ȘI Germania acționează în forță: NU mai plătește salariul celor nevaccinați anti-COVID și plasați în carantină

"Pe piața de energie electrică tranzacțiile comerciale se fac angro sau cu amănuntul iar prețurile se formează în baza cererii și ofertei, ca rezultat al unor mecanisme concurențiale. Pe piața angro se pot încheia, în toate intervalele de timp, cel puțin următoarele tipuri de tranzacții: a) tranzactii bilaterale negociate direct; b) tranzacții încheiate în urma desfășurării licitațiilor pe piețe organizate, inclusiv pe piața de echilibrare a energiei electrice; c) tranzacții de import și de export a energiei electrice", stipulează proiectul de OUG. Astfel, este eliminată din Legea energiei prevederea potrivit căreia "Tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu".

Proiectul prevede și posibilitatea existenței mai multor operatori ai pieței de energie. În prezent, OPCOM SA, controlat de operatorul de transport și sistem Transelectrica, deține monopolul în această privință. Totuși, în conformitate cu normele europene, va exista un singur așa-numit "operator desemnat al pieței de energie", care urmează să îndeplinească sarcini referitoare la cuplarea unică a piețelor europene pentru ziua următoare sau a piețelor intrazilnice.

VIDEO&FOTO Trenul metropolitan promis de Nicușor Dan în campania electorală: cum arată acum proiectul și ce pași s-au făcut CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Trenul metropolitan promis de Nicușor Dan în campania electorală: cum arată acum proiectul și ce pași s-au făcut

În plus, Ministerul Energiei va prelua de la ANRE prerogativa autorizării capacităților de producție noi.

"Ministerul de resort emite autorizații de înființare pentru realizarea de noi capacități energetice de producere a energiei electrice, inclusiv de capacități de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, sau retehnologizarea acestora. Dacă puterea electrică instalată a capacităților respective este pana la 1 MW inclusiv, nu este necesară obținerea unei autorizații de înființare, dar obligația de notificare a ministerului de resort privind proiectul investițional și raportarea periodică a stadiului realizării acestuia, conform reglementărilor în vigoare, revin operatorilor de distribuție a energiei electrice", stipulează proiectul.

EXCLUSIV Apetitul românilor pentru fast food atrage un nou jucător - Lanțul de restaurante Submarine Burger, \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Apetitul românilor pentru fast food atrage un nou jucător - Lanțul de restaurante Submarine Burger, "mândria Croației", intră în România

După cum a relatat Profit.ro, draftul include și dispoziții privind modul în care autoritățile pot interveni în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei pentru clienții casnici nevulnerabili, precum și pentru IMM-uri.

"În scopul unei perioade de tranziție în care să se instaureze sau să mențină o concurență efectivă între furnizori în ceea ce privește contractele de furnizare a energiei electrice și să se ajungă la o stabilire a prețurilor cu amănuntul pe deplin eficace, bazată pe piață, pentru energia electrică, Guvernul, la propunerea ANRE, poate utiliza intervențiile publice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice către clienții casnici și către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenții publice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică", prevede proiectul de OUG, care preia dispozițiile în acest sens din Directiva europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare productie energie
liberalizare tranzactii energie
investitii productie energie
noi capacitati de productie de energie