Energia nucleară este necesară pentru stabilizarea sistemului electric al Spaniei, iar guvernanții iberici ar trebui să își regândească planurile de eliminare treptată planificată în urma blackout-ului fără precedent de săptămâna trecută, a declarat președintele grupului de lobby Foro Nuclear, Ignacio Araluce.
Pana de curent generalizată care a lovit Peninsula Iberică pe 28 aprilie a reaprins dezbaterea privind planul de dezafectare a tuturor reactoarelor din Spania până în 2035. Unele reactoare erau offline în ziua blackout-ului, ale cărei cauze sunt încă investigate.
Araluce susține că reacția logică ar fi păstrarea funcțională a capacității nucleare pe care o are în prezent Spania.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

„Centralele nucleare din Spania sunt esențiale pentru a oferi reziliență și stabilitate sistemului electric”, a spus acesta, citat de Reuters.
Într-un interviu acordat postului de televiziune TVE luni, ministrul Energiei, Sara Aagesen, a declarat că guvernul așteaptă propuneri din partea operatorilor centralelor nucleare înainte de o reuniune planificată la sfârșitul acestei luni pentru a analiza termenul limită de dezafectare.
Ponderea surselor regenerabile de energie electrică în Spania a crescut la 56% în 2024, față de 43% cu un deceniu în urmă, potrivit operatorului iberic de rețea, iar Spania vizează o țintă extrem de ambițioasă de 81% până în 2030.
Analiștii și oficialii din industrie susțin că în sistem nu exista suficientă energie stabilă, cum ar fi cea pe gaze și energia nucleară, disponibilă pentru a oferi rezervă surselor regenerabile intermitente atunci când a avut loc blackout-ului.
Trei reactoare din șapte nu erau în funcțiune, două dintre ele deoarece abundența surselor regenerabile a redus prețurile la energie, făcând prea scumpă operarea reactoarelor.

Araluce a declarat că acestea au fost oprite cu acordul operatorului de rețea Red Electrica.
El a spus că toate unitățile nucleare au fost din nou în funcțiune în urma verificărilor de siguranță.
Grupul de lobby nuclear, precum și companiile care dețin centralele nucleare ale țării, au îndemnat în repetate rânduri factorii de decizie să reducă taxele, spunând că acest lucru înseamnă că centralele nu pot concura pe piață.
„Avem o povară fiscală enormă, care nu este comparabilă cu alte tehnologii”, a declarat Araluce, adăugând că industria energiei nucleare plătește deja pentru gestionarea deșeurilor nucleare și va finanța costul dezafectării reactoarelor.