Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, și ministrul Energiei din Bulgaria, Zhecho Stankov, s-au întâlnit cu secretarul Energiei din Statele Unite, Chris Wright, și au discutat despre cooperarea bilaterală pe proiecte din țările lor, inclusiv pentru hidrocentrale cu acumulare prin pompaj și centrale nucleare. Burduja a declarat că vor fi efectuate studii cu sprijin american pentru o serie de instalații hidroelectrice cu acumulare prin pompaj în Munții Carpați, potrivit Rador Radio România.
În marja Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări din 2025, de la Varșovia, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o întâlnire cu secretarul Energiei din SUA, Chris Wright, discutând despre proiectele strategice în curs de desfășurare în care sunt implicate companii americane. El a dezvăluit că Hidroelectrica a semnat un memorandum cu Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă (NREL) din Statele Unite privind cooperarea în proiecte de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Inițiativa va plasa România „în fruntea Europei”, deoarece va stoca energie verde în întregul lanț al Munților Carpați, potrivit lui Burduja. Studiile de prefezabilitate și fezabilitate vor fi elaborate cu sprijin american, a adăugat el. „În această eră a tranziției energetice, avem nevoie de soluții pragmatice și eficiente care să asigure o energie sigură, accesibilă și curată – în această ordine a priorităților. România și Statele Unite împărtășesc o viziune pentru un viitor energetic comun, iar colaborarea noastră va contribui semnificativ la atingerea acestui obiectiv”, a declarat ministrul.
Implicarea semnificativă a companiilor americane în proiecte energetice strategice din România
Burduja a evidențiat proiectul NuScale pentru reactoare modulare mici (SMR) la Doicești și contractul semnat cu Fluor și Sargent și Lundy pentru unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Fluor participă, de asemenea, la un proiect pentru o interconectare de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC), a subliniat el.
Ministrul a menționat că partenerii americani sunt implicați într-un proiect de cartografiere și utilizare a surselor geotermale pentru încălzirea centralizată în București, cu sprijin din Fondul de Modernizare al Uniunii Europene. Mai exact, Electrocentrale București (ELCEN) a stabilit o cooperare cu SAGE Geosystems, cu sediul în SUA.
Burduja a reamintit că platforma americană Transocean Barents forează pentru gaze în cadrul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.
Ministerul român a declarat că cei doi oficiali au discutat despre creșterea prețurilor la energie, atribuind-o lipsei de interconexiuni și provocării închiderii centralelor electrice pe cărbune, fără alternative viabile. De asemenea, au abordat costurile certificatelor de dioxid de carbon și modul în care acestea afectează competitivitatea, se arată în anunț.
Stankov și Wright discută despre posibilitatea construirii de „gigafabrici” de inteligență artificială
Ministrul bulgar al Energiei, Zhecho Stankov, s-a întâlnit separat cu secretarul american al Energiei, Chris Wright. Bulgaria va fi prima țară din Europa care va implementa tehnologia americană AP1000, a afirmat Stankov.
Țara se pregătește să construiască încă două unități la centrala nucleară Kozlodui, într-un acord cu Westinghouse Electric. Compania de stat Bulgarian Energy Holding controlează proiectul.

Cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea construirii de „gigafabrici de inteligență artificială” pentru a completa infrastructura nucleară și a promova inovația și ocuparea forței de muncă, a declarat ministerul.
În plus, Stankov și Wright au vorbit despre proiecte pentru noi centrale hidroenergetice cu stocare prin pompare și despre explorarea petrolului și gazelor naturale în Marea Neagră.