FOTO Licitația pentru construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan a fost anulată

Energie   
FOTO Licitația pentru construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan a fost anulată

Directorul general al Titan Power SA, Iulian Offenberg (centru), încadrat de Mihai Ene, șeful de proiect (dreapta) și de Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la o conferință de presă pe amplasament, iunie 2024.

Licitația de contractare a lucrărilor de construire a noii centrale de producție de energie termică și electrică în cogenerare pe gaze naturale din cartierul bucureștean Titan, pe amplasamentul celei vechi dezafectate, a fost anulată, relevă date analizate de Profit.ro.

Procedura de achiziție a fost demarată în decembrie anul trecut de către compania de proiect Titan Power, controlată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cu 67,3% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Electrocentrale Grup. Ambele societăți acționare sunt deținute integral de către Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Tesla continuă prăbușirea vânzărilor. Declin dramatic în mai multe țări europene CITEȘTE ȘI Tesla continuă prăbușirea vânzărilor. Declin dramatic în mai multe țări europene
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Valoarea estimată a contractului scos la concurs era de 323,8 milioane lei plus TVA. Banii urmau să provină din împrumuturi bancare, precum și din resursele proprii ale acționarului majoritar SAPE.

Compania dezvoltatoare Titan Power se aștepta să atribuie și semneze contractul anul acesta, când urma ca lucrările să și demareze, cu termen estimat de finalizare și punere în funcțiune a centralei în anul 2028. Conducerea societății spera să reușească să obțină un nivel suficient de finanțare, care să-i permită să treacă și la faza a doua a proiectului, care prevede stocarea de agent termic în structuri geologice și producția de agent de refrigerare.  

FOTO Licitația pentru construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan a fost anulată
Trump retrage Universității Harvard scutirea de taxe. „Este ceea ce merită!” CITEȘTE ȘI Trump retrage Universității Harvard scutirea de taxe. „Este ceea ce merită!”

Au fost primite 33 de solicitări de clarificare din partea operatorilor economici, la care s-au oferit răspunsuri consolidate prin 11 buletine (...). (...) La data limită de depunere a ofertelor, respectiv 31.03.2025, ora 17:00, s-a constatat că nu a fost depusă nicio ofertă în cadrul procedurii de achiziție. (...) Având în vedere că nu s-au primit oferte până la termenul limită, se impune anularea procedurii de achiziție″, a transmis Titan Power.

Printre cauzele nedepunerii de oferte s-ar putea număra majorarea costurilor de construire, situație întâlnită și la proiecte similare de dimensiuni mult mai mari.

Noua centrală, menită să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, este gândită să aibă o putere instalată electrică de până la 50 MW și una termică de până la 40 MW.

FOTO Licitația pentru construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan a fost anulată
VIDEO&FOTO Erbașu - în viteză pe tronsonul abandonat de Bechtel și neatins 12 ani. \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Erbașu - în viteză pe tronsonul abandonat de Bechtel și neatins 12 ani. "Avem șanse mari să scăpăm de acest sector."

Anul trecut, proiectului îi fusese respinsă solicitarea de finanțare UE nerambursabilă, prin Fondul de Modernizare, de către Banca Europeană de Investiții (BEI).

Vechiul CET Titan, construit în anii ’60, a fost oprit în 2009 și scos din funcțiune în 2014, din cauza uzurii fizice și morale avansate. Terenul, care s-a aflat în proprietatea Electrocentrale Grup și a fost introdus în capitalul Titan Power ca aport în natură, beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrală cogenerare titan
titan power
energie termică bucurești
producție energie electrică bucurești