Europharm Holding, companie cu activități de distribuție a medicamentelor, servicii logistice și farmacii, a intrat în concordat preventiv - procedură de evitare a insolvenței - și vrea acum să atragă un investitor strategic care să sprijine reorganizarea activității.
Între timp, o parte din farmaciile Beneva, brandul propriu la nivel de grup, au fost închise (Foto mai jos).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Nu toate farmaciile care își desfășoară activitatea sub denumirea Beneva fac parte din structura Europharm Holding SA. În ceea ce privește unitățile care se regăsesc efectiv în portofoliul Europharm, acestea sunt incluse în cadrul procedurii de concordat preventiv”, a declarat pentru Profit.ro Eduard Făgărășeanu, Partener Euro Insol, administratorul concordatar desemnat de instanță pentru procedura de concordat preventiv deschisă în cazul Europharm Holding.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În planul de redresare supus aprobării creditorilor, Europharm a prevăzut identificarea unui investitor strategic care să sprijine reorganizarea activității companiei, având ca obiective principale redresarea financiară și conservarea locurilor de muncă.
Eventualele negocieri cu investitorul strategic sunt condiționate de aprobarea planului de redresare de către instanță.
“Modalitatea în care investitorul va redesena activitatea Europharm – inclusiv în ceea ce privește farmaciile care își desfășoară activitatea sub denumirea Beneva – va face obiectul unor discuții directe între Europharm, investitor și creditorii implicați direct.

Acest proces are loc în contextul unor dificultăți financiare majore cu care compania s-a confruntat în ultimii ani, generate în principal de insuficiența capitalului de lucru și de limitările în accesarea resurselor de finanțare, factori care au afectat inclusiv susținerea activității farmaceutice”, completează Făgărășeanu.
Strategia de redresare urmărește, în principal, optimizarea structurii operaționale și financiare a Europharm Holding, în acord cu interesele creditorilor și cu direcțiile stabilite împreună cu investitorul strategic.
Deciziile privind eventuala închidere, vânzare sau reorganizare a anumitor unități vor fi adoptate în funcție de rezultatul negocierilor și de implementarea planului, în forma aprobată de instanță, mai spune reprezentantul Euro Insol.
Între timp, o parte din farmaciile care funcționau sub brandul Beneva au fost închise, în București, spațiile respective fiind în prezent rămase neocupate sau administrate de alte rețele de profil, potrivit informațiilor Profit.ro.
Contactat de Profit.ro, omul de afaceri Bogdan Pavel, care controlează grupul, nu a dorit să comenteze.

Beneva este un brand relativ nou intrat pe piață.
Ulterior, Beneva a început preluarea sub brand propriu a unor farmacii Belladonna.
Beneva a semnat în timp și o serie de alte tranzacții, prezentate de Profit.ro
Astfel, a preluat Farmacia Revitalia, cu 11 puncte de lucru în mai multe orașe din țară, afacerea Coca-Farm, pe piață de 28 de ani, precum și farmacia online AlphaMed.

Rețeaua de farmacii Beneva, în urmă cu doi ani
Fondată în anul 1994 la Brașov, compania Europharm Holding a fost deținută de-a lungul timpului de grupuri precum GlaxoSmithKline sau Interbrands, dar a revenit în anul 2019 la statutul de entitate independentă, cu capital integral românesc, având o cifră de afaceri de peste 185 milioane euro.
Grupul Europharm, controlat de omul de afaceri Bogdan Pavel, este organizat în trei divizii principale, respectiv distribuția de medicamente (pilonul principal al afacerii), servicii logistice (prin centrul din Chitila și flotă proprie de transport), respectiv rețeaua de farmacii sub brandul propriu Beneva.