Agențiile internaționale de evaluare financiară Fitch Ratings și S&P Global Ratings au îmbunătățit ratingul pentru datoria pe termen lung în valută a Bulgariei la ”BBB plus”, perspectiva asociată fiind una ”stabilă”. Conform ambelor agenții, factorul cheie din spatele îmbunătățirii ratingului a fost decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene de confirmare a aderării Bulgariei la zona euro, de la 1 ianuarie 2026.
România în schimb, conform tuturor marilor agenții, Fitch, Moody's și S&P, se află în prezent pe ultima treaptă de rating recomandată investitorilor, deasupra categoriei junk. Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit recent cu reprezentanții agenției internaționale de rating Fitch, în itmp ce în urma adoptării de către Guvern a primelor măsuri fiscale în vederea reducerii deficitului, autoritățile susțin că România a redus riscul retrogradării ratingului.
Recenta îmbunătățire a ratingului Bulgariei de către agențiile internaționale Fitch Ratings și S&P Global Ratings era așteptată, în urma tendințelor observate în ultimele două decenii. În iunie, Consiliul Fiscal al Bulgariei a atras atenția că fiecare țară căreia i s-a aprobat aderarea la zona euro în ultimii 20 de ani a obținut o îmbunătățire a ratingului într-o lună de la decizie.

La finalul lunii mai, S&P a confirmat ratingurile suverane ale Bulgariei pe termen lung și scurt la 'BBB/A-2', în valută și monedă locală, menținând perspectiva pozitivă. Agenția a precizat că aprobarea adoptării euro ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului. Similar, Fitch a confirmat ratingul Bulgariei la 'BBB' cu perspectiva pozitivă în aprilie, relatează Agerpres.
În motivarea recentei îmbunătățiri a ratingului Bulgariei la ”BBB+”, S&P a scos în evidență beneficiile câștigate de Bulgaria de pe urma aderării la zona euro, în special stabilitatea politicii monetare a Băncii Centrale Europene, accesul la piețe extinse și lichide de capital și o reducere semnificativă a riscului valutar. Agenția a subliniat că statutul Bulgariei de membru al UE și viitoarea intrare în zona euro continuă să sprijine credibilitatea politică a țării.
S&P estimează în viitorul apropiat perspective stabile de creștere pentru Bulgaria, previzionând un avans al PIB-ului de 2,4% în 2025 și o medie anuală de 2,8% până în 2028. Principalul motor al creșterii ar urma să fie consumul privat, sprijinit de o creștere solidă a salariilor, pe fondul înăspririi pieței muncii.

De asemenea, Fitch consideră adoptarea euro drept un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei: 'Aceasta va oferi țării statutul de monedă de rezervă, va consolida cadrul de politică monetară, va reduce costul tranzacțiilor, va elimina riscul cursului de schimb pentru bilanțurile companiilor și ale gospodăriilor și va deschide opțiuni suplimentare de finanțare externă. Băncile bulgare vor avea, de asemenea, acces la facilitățile de lichiditate ale BCE'.
Fitch se așteaptă ca ritmul de creștere reală al PIB-ului Bulgariei să rămână stabil la 2,8% în 2025. Deși incertitudinile economice globale persistă, ele sunt compensate de îmbunătățirea condițiilor politice pe plan intern. Creșterea solidă a salariilor nominale și majorarea cheltuielilor de consum înaintea intrării în zona euro ar urma să sprijine cheltuielile gospodăriilor. Agenția se așteaptă la o creștere reală a PIB-ului Bulgariei de 2,5% în 2026, existând posibilitatea ca avansul economiei să fie impulsionat ca urmare a aderării la euro.