Barcelona anunță un plan de reducere a numărului de pasageri de croazieră care sosesc în portul orașului.
Este parte a unei tendințe mai ample de combatere a turismului excesiv în cele mai populare destinații din Europa, conform AFP.
Orașul Barcelona și autoritatea portuară au semnat un acord pentru reducerea numărului de terminale pentru nave de croazieră de la șapte la cinci până în 2030, micșorând astfel capacitatea călătorilor la 31.000, de la 37.000, arată Hotnews.

Al doilea oraș ca mărime din Spania găzduiește unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume pentru traficul de croazieră, primind 3,65 milioane pasageri din această categorie în 2024, potrivit Observatorului de Turism din Barcelona.
Numărul pasagerilor de croazieră a crescut cu 20% între 2018 și 2024, a declarat primarul socialist al Barcelonei, Jaume Collboni, într-un comunicat.
„Pentru prima oară în istorie, sunt stabilite limite pentru creșterea numărului de nave de croazieră în oraș”, a adăugat edilul.
Demolarea a trei terminale de croazieră existente și construirea unuia nou vor costa 185 de milioane de euro (215 milioane de dolari), bani care se adăugă investițiile efectuate după semnarea unui prim protocol în 2018.
Nemulțumiri față de turismul excesiv
Turismul a contribuit la stimularea dinamicei economii a Spaniei, transformând-o în a doua cea mai vizitată țară din lume, cu un număr de 94 de milioane de vizitatori străini anul trecut.

Totuși, boom-ul a alimentat furia legată de locuințele inaccesibile și îngrijorarea că numărul mare de vizitatori schimbă structura cartierelor, declanșând proteste în principalele zone turistice.
Cu plajele sale mediteraneene și repere culturale de renume mondial, precum bazilica Sagrada Familia, Barcelona se află în prima linie a turismului de masă, primind milioane de vizitatori în fiecare an.
Anul trecut, Barcelona a anunțat un plan de a scoate de la închiriat aproximativ 10.000 de apartamente turistice până în 2028, în încercarea de a atenua nemulțumirile localnicilor.

Tot în Spania, dar în sud, Malaga a lansat o campanie de educare a turiștilor, astfel că Prin autobuze și prin mai multe zone din oraș au fost puse afișe cu regulile pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a-i nu supăra pe localnici.
În alte părți ale Europei, popularul oraș italian Veneția a introdus anul trecut o taxă pentru vizitatorii de o zi, în timp ce Grecia implementează o taxă pe navele de croazieră care acostează pe insulele sale.