EXCLUSIV Orange explică prima pierdere din România

IT&C   
EXCLUSIV Orange explică prima pierdere din România

Grupul francez de telecomunicații Orange, liderul pieței locale de telecomunicații, explică prima pierdere din România, anunțată de Profit.ro, prin achiziția fostei societăți Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), devenită ulterior Orange Romania Communications.

Într-un mesaj transmis Profit.ro, este arătat că aceasta a reprezentat cea mai mare investiție din istoria subsidiarei locale a grupului francez Orange, generând în același timp un impact substanțial negativ asupra cheltuielilor și care a influențat gradul de îndatorare al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Operatorul telecom a consemnat în 2024 o pierdere de 863,86 milioane de lei, de la un profit net de 283,79 milioane de lei în anul precedent, o premieră în cifrele financiare ale companiei în intervalul 2009 - 2024, precum și creșterea datoriilor totale la peste 10 miliarde de lei.

"Pentru Orange Romania, achiziția în 2021 a fostei societăți Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), devenită ulterior Orange Romania Communications, a reprezentat cea mai mare investiție din istoria subsidiarei locale a Grupului Orange și cel mai mare proces de fuziune a două companii din istoria locală a telecomunicațiilor.

VIDEO Honor a prezentat „cel mai subțire” smartphone pliabil CITEȘTE ȘI VIDEO Honor a prezentat „cel mai subțire” smartphone pliabil

Finalizarea procesului de fuziune prin absorbție în anul 2024 a avut pentru Orange Romania un impact substanțial negativ asupra cheltuielilor. Acest proces, cât și investițiile constante, au influențat gradul de îndatorare al companiei.

Este extrem de important pentru noi să ne menținem capacitatea investițională pentru a putea acoperi cât mai multe zone cu tehnologia 5G/5G+ și pentru a îmbunătăți rețeaua de fibră optică, astfel încât România să nu rămână în urmă față de restul Europei.

Pe lângă cheltuielile cu îmbunătățirea tehnologiilor, odată cu creșterea numărului de amenințări cibernetice, am accelerat investițiile în securitate cibernetică și în întărirea siguranței rețelelor, pentru a asigura reziliența viitoare. Vom susține în continuare investițiile prin care digitalizăm România pe termen lung, chiar dacă acestea sunt mai puțin performante pe termen scurt.

Una dintre cele mai mai mari provocări actuale este situația de pe piețele de internet fix și retransmisie TV, unde există un operator dominant încă nereglementat.

Apreciem faptul că ANCOM a constatat acest lucru și suntem convinși că vor exista modificări relevante în cadrul de reglementare până la finalul acestui an. Prin introducerea unui cadru legislativ echitabil, mediul competitiv va fi restabilit și investițiile vor deveni din nou profitabile. O piață concurențială permite dezvoltarea continuă a sectorului telecomunicațiilor în beneficiul întregii societăți", este mesajul companiei.

Anul trecut, cifra de afaceri a Orange Romania urcat cu 9,2% față de 2023, la 6,55 miliarde de lei.

Datoriile au avansat cu 55,2%, de la 7,01 miliarde de lei la 10,86 miliarde de lei, iar creanțele au totalizat 2,199 miliarde de lei, cu 40% mai mult față de 2023.

Un startup AI co-fondat de un român atrage 5 milioane dolari CITEȘTE ȘI Un startup AI co-fondat de un român atrage 5 milioane dolari

Numărul mediu de salariați a crescut cu 71,4%, la 4.059 persoane.

La 1 iunie 2024, Orange România a preluat prin fuziune Orange România Communications, fostul Telekom România Communications, fostul Romtelecom.

Mai multe detalii AICI.

Statusul Orange România Communications la Ministerul Finanțelor este "dizolvare fără lichidare (fuziune) din data 01 iunie 2024".

Fondatorul și CEO-ul Keez se retrage CITEȘTE ȘI Fondatorul și CEO-ul Keez se retrage

Pentru 2023, ultimul an disponibil, sunt arătate o cifră de afaceri de 2,31 miliarde de lei (-6% față de 2022) și o pierdere de 514,48 milioane de lei (-175% față de 2022).

Orange România este parte a grupului francez de telecomunicații Orange, cu venituri de 40,26 miliarde de lei în 2024. Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
orange
afaceri
creante
datorii
angajati
romtelecom