Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vrea să cumpere echipamente IT pentru amenajarea unui data room destinat bunei funcționări a unui sistem informatic de tip HPC (high performance computing), contractul fiind estimat la 31,98 milioane de lei, fără TVA.
"Obiectivul general al proiectului, la care contribuie furnizarea produselor ce vor fi achiziționate prin prezenta procedură de achiziție, îl constituie dezvoltarea și implementarea unui sistem național de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat dezvoltat pe trei direcții, obligație stabilită prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)", se arată în caietul de sarcini ale licitației, analizat de Profit.ro.
Contractul se va derula pe o perioadă de 6 luni de la data atribuirii, dar nu mai târziu de 30 iunie 2026.
Profit.ro a anunțat, iunie 2025, că asocierea Vodafone Romania (lider) și Maguay Computers a câșigat o licitație organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pentru achiziționarea unui sistem național de monitorizare a pădurilor României. Estimat la 44,42 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru suma de 42,29 milioane de lei, fără TVA.
Finalizarea contractului a fost stabilită la 27 luni de la data atribuirii, septembrie 2026.
"Prezenta procedură de achiziție se derulează în cadrul proiectului "Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat", proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit Componentei C7 – Transformare Digitală, Investiția 5 - Digitalizare în domeniul mediului sprijin financiar nerambursabil, MMAP are obligația implementării unor servicii informatice integrate de supraveghere, control, monitorizare a fondului forestier, utilizarea de soluții digitale pentru păduri și monitorizarea transportului de masă lemnoasă. Toate aceste noi dezvoltări se vor integra cu sistemul informatic SUMAL 2.0 (sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase - realizat împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale)", scrie în caietul de sarcini al licitației.
În timpul implementării SUMAL 1.0 au fost identificate mai multe lacune, inclusiv lipsa sistemelor de monitorizare pentru a evita transportul dublu al lemnului, precum și utilizarea imaginilor satelitare pentru a monitoriza integritatea zonei forestiere și starea de sănătate a arboretului.

Monitorizarea video a transporturilor de lemn atât pe drumurile forestiere, cât și pe drumurile publice va reduce posibilitatea de transporturi multiple, precum și evaluări/încărcări false ale lemnului.
"Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital, inovator, pentru combaterea exploatării forestiere ilegale. Acesta va fi integrat cu SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul românesc de monitorizare a trasabilității lemnului. Amplasarea de camere video capabile să recunoască plăcuțele de înmatriculare auto și să realizeze o analiză avansată a datelor înregistrate, în 350 de puncte de monitorizare, distribuite pe întreg teritoriul național. Fiecare punct de monitorizare va avea alimentare cu back-up și o transmisie de date cu redundanța", mai scrie în document.
La finele anului 2024, România avea o suprafața totală de pădure de 6,93 milioane ha, reprezentând 29% din suprafața totală a țării. Romsilva administrează aproximativ 4,2 milioane de hectare de păduri, aflate în proprietatea publică a statului sau în alte forme de proprietate, pe bază de contracte.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicaților speciale pentru autoritățile publice din România și alți utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militară și face parte din Sistemul Național de Apărare.
Telecomunicațile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepții de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informații de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatori aprobați prin lege. Autoritățile publice ale statului în folosul cărora funcționează telecomunicațiile speciale sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, administrația publică centrală și locală, organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale și al unor organisme neguvernamentale de interes național, Curtea Supremă de Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.