VIDEO&FOTO Prăbușirea unui mare institut. O ″societate strategică″ la care Ministerul Energiei este al doilea acționar, aflată de peste un an în faliment, își vinde la licitație platforma industrială din București

Energie   
VIDEO&FOTO Prăbușirea unui mare institut. O ″societate strategică″ la care Ministerul Energiei este al doilea acționar, aflată de peste un an în faliment, își vinde la licitație platforma industrială din București

Sursă foto: https://www.simtex-mu.ro/index.htm

Compania Simtex SA (Sisteme Industriale de Mașini, Tehnologii, Execuție, Experimentare, Export) din București, la care Ministerul Energiei deține 30,91% din acțiuni, fostul lnstitut de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică pentru Mașini Unelte Titan, înființat ca centru de proiectare în domeniu în 1964, și-a scos la licitație platforma industrială din Capitală, de pe Bulevardul Basarabia, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Simtex SA, care a fost declarată în 2004 ″societate strategică″, prin hotărâre de guvern, se afla în insolvență din 2008 și a intrat în faliment în iunie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Acordul istoric Google - peste Porțile de Fier I, cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre CITEȘTE ȘI Acordul istoric Google - peste Porțile de Fier I, cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre

Întreprinderea a avut în coordonare, până în 1990, întreaga activitate de cercetare-proiectare a institutelor din cadrul Ministerului Industriei Electrotehnice.

ULTIMA ORĂ SURPRIZĂ Frații Pavăl (Dedeman) cumpără un mare lanț de magazine din Grecia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ SURPRIZĂ Frații Pavăl (Dedeman) cumpără un mare lanț de magazine din Grecia

Simtex SA făcea proiectare mecanică, hidro-pneumatică și electrică (hard și soft), proiectare tehnologică pentru mașini cu comandă numerică, modernizare și testare de  mașini-unelte, precum și școlarizare de personal operator de mașini cu comandă numerică, fiind și integrator de sistem în domeniu.

Sunt puse acum la vânzare terenuri intravilane, construcții administrative și industriale, anexe și bunuri mobile ale companiei, la un preț total de pornire de peste 5 milioane euro, plus TVA, care ar acoperi datoriile totale recunoscute ale Simtex, de peste 21 milioane lei, din care mai mult de 14,7 milioane lei către ANAF.

Cel mai mare acționar al Simtex SA, cu 35,7562% din capital, este firma Bega TM SA a lui Valentin și Emil Cristescu, radiată însă în 2019, după ce fusese absorbită de Bega Turism SA, deținută de aceiași antreprenori timișoreni, potrivit termene.ro

Fondul Proprietatea are circa 30% din Simtex.

În perioada 1997-2010, compania a fost listată pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB).

ANUNȚ Cine este misteriosul cumpărător al acțiunilor JT Grup Oil CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cine este misteriosul cumpărător al acțiunilor JT Grup Oil

″Ansamblul imobiliar deținut de Simtex SA include clădiri administrative și hale industriale edificate în perioada 1969–1983, pe un teren amplu situat în zona industrială Faur – Sector 3, București. Starea tehnică generală a construcțiilor este medie spre slabă, cu degradări evidente ale structurii de închidere, ale finisajelor interioare și exterioare, precum și ale instalațiilor.

Activul se valorifică împreună cu bunurile mobile aferente. Bunurile mobile constau preponderent în utilaje și echipamente industriale utilizate în prelucrarea metalelor, fabricate în perioada comunistă sau în anii '80–'90. Acestea includ strunguri convenționale, mașini de alezat, frezat, rectificat, preșe hidraulice, echipamente de măsurare, transformatoare și mobilier tehnic, precum și stocuri de materiale și consumabile″, se arată în prezentarea proprietății scoase la vânzare.

FOTO Volkswagen ID.3 a pierdut 9% din capacitatea bateriei după 170.000 kilometri CITEȘTE ȘI FOTO Volkswagen ID.3 a pierdut 9% din capacitatea bateriei după 170.000 kilometri

Simtex SA avea plan de reorganizare încă din 2008, anul intrării în insolvență, însă nu a reușit să îl ducă la îndeplinire.

″(…) instanța subliniază că încă din 09.03.2022 a fost prorogată discutarea trecerii la faliment, pentru a da posibilitatea debitoarei de a găsi resursele necesare interne sau exterioare pentru a se redresa și pentru a îndeplini obligațiile din planul de reorganizare. Au fost emise adrese către Ministerul Energiei, însă nici debitoarea și nici Ministerul nu au propus soluții viabile pentru continuarea procedurii, cu respectarea planului de reorganizare.

Nici până în prezent debitoarea nu a dovedit redresarea activității și nici premisele unei astfel de redresări, singurele demersuri efectuate fiind cele de lichidare a patrimoniului. Or, lichidarea patrimoniului e o etapă în procedura falimentului, iar administratorul judiciar nu a indicat în concret care sunt măsurile care ar conduce la respectarea planului în situația prorogării trecerii la faliment, limitându-se la a susține că urmează să facă demersuri pentru a valorifica bunurile aparținând debitoarei″, se arată în motivarea deciziei judecătorești din iunie 2024, de intrare în faliment a Simtex SA.

ULTIMA ORĂ Gigantul american Amazon concediază în România sute de angajați. Peste 400 de salariați au plecat deja anul trecut CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul american Amazon concediază în România sute de angajați. Peste 400 de salariați au plecat deja anul trecut

În 2016, fostul deținător al participației statului român, Ministerul Economiei, se lăuda public că Simtex ″a proiectat și executat, în premieră pentru companie, o mașină de presat locașe circulare carcasă cu diferențial auto cu alimentare-evacuare automată cu robot KUKA tip PCF 340 AM 07, primul utilaj de acest fel dintr-un contract extern, care se referă la realizarea a 4 utilaje pentru prelucrarea carcasei diferențial auto, cu o valoare de 1.700.000 euro″. 

Compania a raportat pe anul trecut profit net de 3,35 milioane lei, la venituri totale de aproape 4,9 milioane lei (în principal din vânzări de bunuri), precum și un efectiv mediu de 15 angajați.

La momentul intrării în insolvență, în 2008, Simtex avea peste 100 de salariați.

viewscnt
Afla mai multe despre
simtex sa faliment
simtex sa ministerul energiei
simtex sa vânzare platformă industrială
simtex sa lichidare bunuri