Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca a fost declarat monument istoric, după ce proprietarul l-a scos la vânzare. Statul ar putea avea acum drept de preempțiune

Real Estate&Construcții   
Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca a fost declarat monument istoric, după ce proprietarul l-a scos la vânzare. Statul ar putea avea acum drept de preempțiune

Clădirea cunoscută ca Palatul Telefoanelor din centrul Clujului, una dintre cele mai reprezentative pentru curentul arhitectural brutalist, a fost clasată în sfârșit ca monument istoric – la aproape șase ani de la demararea procedurilor, în urmă cu câteva zile.

Aceasta vine în contextul în care proprietarul, compania de telefonie mobilă Orange, a demarat o procedură prin care a scos la vânzare clădirea. Orange România vinde clădirea pentru 2.163.700 euro. Clădirea are opt nivele – subsol, parter, cinci etaje și o terasă, pe un teren cu suprafața de 715 metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Ionuț Negoiță, cu extindere agresivă pe sectorul rezidențial, anunță după majorarea TVA la tranzacțiile imobiliare: Vin efecte negative în lanț! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ionuț Negoiță, cu extindere agresivă pe sectorul rezidențial, anunță după majorarea TVA la tranzacțiile imobiliare: Vin efecte negative în lanț!

Suprafața utilă este de peste 2.500 metri pătrați.

Nu este clar în acest moment dacă vânzarea a fost perfectată dar, dacă nu, publicarea în Monitorul Oficial a acestei decizii de clasare ca monument istoric conferă Statului Român drept de preemțiune la cumpărare, arată Actual de Cluj.

Publicarea în Monitorul Oficial a acestui ordin îi conferă drept de lege, dar documentul a fost emis în urmă cu nu mai puțin de șase ani. Astfel, Ministerul Culturii l-a emis încă din 16 septembrie 2020, sub semnătura ministrului de atunci, Bogdan Gheorghiu. A durat atât timp deoarece, arată reprezentanții asociației BACU- Biroul pentru Cercetare și Artă Urbană – proprietarul clădirii s-a opus juridic acestei numiri.

Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina

​Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, situat pe strada Octavian Petrovici nr. 2, în spatele Palatului Poștei, este o clădire emblematică a modernismului socialist românesc din a doua jumătate a secolului XX. Proiectată de arhitectul Vasile Mitrea în 1968, construcția a fost realizată în două etape: inițial, între 1969 și 1970, au fost ridicate trei etaje, iar în 1976 s-a adăugat un al patrulea etaj.

viewscnt
Afla mai multe despre
palatul telefoanelor
monument istoric