Ecosistemul de business WIN Alliance, fondat de omul de afaceri Cristi Pascu, se află într-o perioadă de extindere care include analiza unor oportunități investiționale în marile centre urbane din România precum și în piețe internaționale cu potențial ridicat. Grupul își consolidează, totodată, activitatea de vânzări, atât pentru proiectele proprii, cât și pentru proprietăți situate în Europa de Vest și Statele Unite, în timp ce pe plan cultural, WIN Alliance continuă diversificarea portofoliului său artistic, promovând artiști contemporani români și internaționali și pregătind extinderea prezenței în afara țării prin expoziții pop-up și spații satelit, cu un accent deosebit pe Europa Occidentală.
Într-un interviu acordat publicației InvestinginProperty, Cristi Pascu a detaliat planurile de dezvoltare ale WIN Alliance, un proiect integrat ce reunește domeniile real estate, brokeraj, artă și motorsport, și care urmează a fi implementat etapizat, pe parcursul unui orizont estimat la cel puțin un deceniu.
Care componentă a ecosistemului WIN Alliance generează cele mai mari venituri?
Ecosistemul de business al WIN Alliance are patru componente principale, respectiv dezvoltare imobiliară, artă, brokeraj și motorsport. Divizia de dezvoltare imobiliară WIN Real Estate este prima înființată și este pilonul principal al WIN Alliance.
„Este rezultatul pregătirii și pasiunii a două generații.Cristi Pascu, fondatorul WIN Alliance, a preluat de la tatăl său, domnul inginer Dumitru Pascu, nu numai o afacere ci și interesul și responsabilitatea față de acest domeniu”.
Experiența lor, de peste 25 ani și etica profesională se reflectă și în venituri.
Celelalte divizii aduc venituri mai mici însă fiecare dintre ele este relevantă și susține valorile și obiectivele WIN Alliance.

Aveți în plan replicarea ecosistemului WIN Alliance și în alte orașe din România sau în afara țării?
WIN Alliance a fost de la început gândit ca un cadru expandabil, cu obiective pe plan local, național și internațional.
„Suntem deja prezenți în alte orașe și în alte țări. În real estate, proiectul cel mai des menționat de presă este WIN Herăstrău dar noi avem proiecte finalizate și/sau în analiză și în alte orașe mari din România cum sunt Pitești, Cluj sau Constanța”.
Prin WIN Gallery, am avut multiple expoziții și participări la evenimente in Spania, Portugalia și Marea Britanie.
Luați în calcul implementarea unor micro-rețele energetice în comunitățile WIN, pentru a crește nivelul de sustenabilitate al acestor ansambluri rezidențiale?
Micro-rețelele energetice reprezintă bineînțeles un punct de interes pentru noi, mai ales în perioada pe care o traversăm, atât din punct de vedere economic cât și politic.
Trebuie analizate situațiile punctuale pentru că fiecare ansamblu rezidențial, fiecare comunitate și fiecare zonă are particularitățile sale.
Nu numai dezvoltatorul, ci și cumpărătorul trebuie să fie conștient de beneficii, dar și de costurile inițiale și de întreținere pe care le presupune o asemenea idee.
Noul membru al familiei WIN Alliance, WIN Brokers, este o agenție imobiliară clasică sau are particularități care reflectă specificul businessului pe care îl conduceți? A fost creată pentru a internaliza vânzările sau vizați și o cotă din piața locală de brokeraj?
WIN Brokers nu este o agenție imobiliară, ci este o platformă de intermediere care oferă multiple categorii de bunuri și servicii, incluzând proprietăți imobiliare, artă și mașini de lux.
Este modelul la care am visat noi atunci când am fost în poziția de cumpărător, fie în România, fie în afara ei.
Acest serviciu integrat pune accentul pe a înțelege nevoia clientului, intenția de a utiliza un bun pe termen mediu și lung.
Recomandările pe care le facem nu se raportează exclusiv la metri pătrați sau zonă, ci urmăresc obiectivele clientului: o locuire confortabilă, o investiție, un loc de vacanță.
Suntem atenți ca toate aspectele legate de vânzarea și întreținerea bunului să fie luate în calcul, să putem facilita legătura potrivită cu un avocat sau contabil competent.
„WIN Brokers își propune și internalizarea vânzărilor pentru proiectele dezvoltate de noi dar și brokeraj pentru proprietăți din vestul Europei și SUA”.
Care dintre investițiile din cadrul WIN Alliance a fost cel mai riscant pariu și s-a dovedit câștigătoare? Piața imobiliară vă era familiară, să spunem, din proiectele derulate în Pitești, însă cea artistică sau cea de motorsport au presupus, probabil, o doză semnificativă de pasiune în ADN-ul businessului.
Toate s-au dovedit câștigătoare. Cel mai mare risc este acela de a nu îți urma pasiunile sau de nu a fi perseverent față de lucrurile în care crezi și pe care le iubești.
Toate diviziile WIN Alliance, exceptând-o pe cea de real estate, sunt încă prea tinere pentru a le analiza rezultatele. Sunt încă multe de descoperit, de învățat, de eficientizat.
A face o galerie de artă este cu siguranță un pariu riscant: este un domeniu prin excelență subiectiv, supus gusturilor și timpurilor și avem o piață relativ mică dacă ne raportăm la alte țări din Europa, ș.a.m.d.
Dacă analizăm vizibilitatea și prestigiul pe care le-a atins în mai puțin de doi ani de la înființare, cred că o putem trece în categoria promițătoare.
Dacă privim la investiția majoră pe care o presupune și la pașii pe care îi are de parcurs pentru a deveni reper internațional, putem să o plasăm și în clasa marilor provocări.
Ce schimbări ați observat în tipologia cumpărătorului WIN, atât în zona de real estate, cât și în cea artistică? Deși 3-4 ani nu reprezintă o perioadă foarte lungă, este, probabil, suficientă pentru a contura un portret-robot al clientului WIN Herăstrău și WIN Gallery.
Clientul WIN, fie că vorbim de real estate sau de artă, este unul din ce în ce mai exigent, cu acces mai mare la informație dar și cu o deschidere crescută față de inedit, de original, de propuneri adecvate individului.
Vin către noi tot mai des cu ideea de a alege împreună propusul potrivit, nu cu o selecție predeterminată. Ne bucură acest aspect, este cu siguranță și rodul încrederii câștigate în timp.
Cum evoluează proiectul WIN City?
WIN City este un proiect foarte complex, care va lua o decadă sau poate chiar mai mult pentru a ajunge la maturitate.
Nu este o situație particulară ci mai degrabă un standard dacă luăm in considerare „orașele viitorului” aflate în discuție acum în multiple puncte ale planetei.
Pentru a reuși punerea în aplicare a unui nou model urbanistic, economic și, în ultimă instanță, pentru a forma o comunitate prosperă și bine integrată este nevoie de gândire sistemică și de mulți parteneri aliniați ca viziune.
„Prin toate proiectele noastre, nu numai în real estate, ci și în celelalte arii ale WIN Alliance, testăm și validăm concepte aplicabile în WIN City”.
În paralel, analizăm terenuri, purtăm discuțiile necesare parteneri de finanțare și implementare și cercetăm constant inițiative similare din alte țări.
Ce elemente de noutate aduce acest proiect, comparativ cu celelalte ansambluri rezidențiale pe care le-ați dezvoltat până acum? Ce tehnologii inovatoare vor fi integrate în WIN City?
În mod evident, cel mai important factor distinctiv este amploarea.
O comunitate de peste 30.000 de oameni are nevoie de mult mai multe facilități, de o infrastructură complet diferită in comparație cu un mini cartier, în inima Bucureștiului, cu câteva sute de persoane.
Prin urmare, este necesară o gândire foarte bine structurată cu privire la facilități, oportunități educaționale, economice, transport, ș.a.m.d.
Este probabil prematur să vorbim despre tehnologiile noi ce vor fi implementate până la final pentru că trăim o perioadă cu salturi gigantice în această privință.
Cu siguranță vor fi elemente de eficiență energetică, servicii facilitate de agenți AI, arhitectură care să pună accent pe versatilitate în utilizarea spațiilor, etc.
Ce vânzări de artă au fost derulate prin WIN Gallery? Cum vedeți evoluția acesteia pe termen mediu și lung? Aveți în vedere deschiderea unor spații satelit în alte orașe?
WIN Gallery a expus și vândut, cu precădere, lucrări ale artiștilor contemporani români.
În galeria noastră au fost prezenți peste o sută de artiști cu un parcurs profesional impresionant, cu stiluri vast diferite dar uniți de talent și de calitatea mesajului transmis.
De anul acesta, am început să includem și lucrări ale artiștilor străini. În martie 2025, de exemplu, grație unei excelente colaborări cu Ambasada Sloveniei, am reușit să aducem în fața publicului și lucrări ale unor artiste din această țară.
„Pe termen mediu și lung, vom continua seria colaborărilor internaționale și luăm în calcul atât expoziții pop-up cât și deschiderea unor spații satelit. Un prim obiectiv este vestul Europei, Spania fiind prima opțiune.”
Ne dorim ca frumusețea și efectul benefic al artei să ajungă la cât mai mulți oameni – colecționari experimentați sau tineri la început – și considerăm că dincolo de aportul estetic, arta contemporană românească este și o investiție foarte bună.
Cum resimțiți actuala perioadă, marcată de incertitudine fiscală? Credeți că vor urma creșteri sau ajustări de taxe care ar putea influența piața imobiliară?
Suntem într-o perioadă de ajustări atât pe plan național cât și internațional.
„Piața imobiliară” se traduce în locuințele noastre, magazinele din care facem cumpărături zilnic, birourile în care lucrăm. Nu sunt lucruri impersonale, dispensabile și nici substituibile cu altele.
Creșteri de taxe în acest sector înseamnă creșteri de prețuri și reducerea accesului la bunuri vitale.
De aceea, cred că sectorul imobiliar ar trebui tratat cu prudență deosebită.
Un material Investting In Property