Moody’s a retrogradat ieri ratingul de credit al Statelor Unite de la Aaa la Aa1, marcând pentru prima dată din 1919 când SUA nu mai deține cel mai înalt calificativ din partea acestei agenții. Sunt mai multe țări care acum au rating maxim, în rândul cărora SUA nu mai e. Care e situația României.
În sistemul Moody’s, Aaa este cel mai înalt rating posibil și indică o capacitate excepțională de a-și onora obligațiile financiare, cu un risc de neplată practic inexistent. 12 țări din lume sunt în această poziție, pe care o deținea și SUA până ieri.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Aa1, noul rating SUA, deși în partea superioară a categoriei „investment grade” și cu un risc de credit foarte scăzut, semnalează o ușoară creștere a vulnerabilității față de șocuri economice sau politice. Este echivalentul lui AA+ în sistemele S&P și Fitch .
SUA nu mai face parte din „clubul select” al celor mai sigure economii din lume, din perspectiva capacității de plată a datoriilor. Cele 12 țări care păstrează ratingul Aaa cu perspectivă stabilă, deci considerate cele mai de încredere din lume pentru investitori, sunt:
Australia
Canada
Danemarca
Germania
Luxemburg
Olanda
Noua Zeelandă
Norvegia
Singapore
Suedia
Elveția

Moody’s a menționat mai multe motive pentru decizia legată de SUA:
- Datorie publică în creștere: Datoria federală a atins 36,2 trilioane de dolari, echivalentul a 124% din PIB, cu proiecții de 134% până în 2035
- Costuri ale dobânzilor în creștere: Plățile anuale ale dobânzilor sunt proiectate să depășească 1 trilion de dolari, depășind cheltuielile pentru apărare și Medicare .Reuters
- Blocaje politice: Eșecul repetat al administrațiilor și Congresului de a implementa reforme fiscale sustenabile.
- Perspective fiscale slabe: Propunerile actuale nu oferă reduceri semnificative ale deficitului pe termen lung.
Cu toate acestea, Moody’s nu anticipează o altă retrogradare în viitorul apropiat, cu condiția să nu apară deteriorări suplimentare.

Ratingurile actuale ale României
România e acum pe cea mai joasă treaptă de investment grade, ratingurile deteriorându-se după rezultatele turului 1 al alegerilor de anul trecut. Dar și din cauza deteriorării datoriei publice și a deficitului fiscal mare. Ratingurile actuale (mai 2025) sunt:
:
Moody’s: Baa3 (perspectivă negativă). Confirmat pe 14 martie 2025.
Agenția a avertizat asupra riscurilor fiscale și a incertitudinii politice care ar putea duce la retrogradarea în categoria „junk”.
S&P Global Ratings: BBB- (perspectivă negativă). Confirmat pe 24 ianuarie 2025.
S&P a subliniat îngrijorările legate de deficitul bugetar ridicat și instabilitatea politică .
Fitch Ratings: BBB- (perspectivă negativă). Confirmat pe 17 decembrie 2024.
Fitch a menționat incertitudinea politică crescută înaintea alegerilor prezidențiale din mai 2025.
Toate cele trei agenții mențin România la ultimul nivel din categoria „investment grade”, ceea ce înseamnă că o retrogradare suplimentară ar plasa țara în categoria „junk”, cu implicații semnificative asupra costurilor de împrumut și a încrederii investitorilor.