Ucraina le semnalează investitorilor că nu va grăbi restructurarea datoriei de 3,2 miliarde dolari legată de PIB

VECINI   
Ucraina le semnalează investitorilor că nu va grăbi restructurarea datoriei de 3,2 miliarde dolari legată de PIB

Ucraina le-a transmis investitorilor, prin vocea negociatorului-șef pentru datorie publică, Iuri Butsa, că nu se va grăbi să restructureze obligațiunile legate de PIB în valoare de 3,2 miliarde de dolari, chiar dacă o plată de peste jumătate de miliard este scadentă în câteva săptămâni. Informația a fost dezvăluită de trei surse familiare cu discuțiile, în contextul reluării negocierilor ruso-ucrainene în Turcia, relatează Reuters, 

Întâlnirile cu investitorii au avut loc la Londra, în paralel cu primele discuții directe ruso-ucrainene de nivel înalt din ultimii trei ani. Sursele spun că Butsa a subliniat faptul că Ucraina va căuta ”cea mai bună soluție” și nu va încheia un acord în pripă, doar pentru a respecta termenul din iunie, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Doi români foști șefi Transelectrica intră în board-ul operatorului sistemului energetic din Republica Moldova CITEȘTE ȘI Doi români foști șefi Transelectrica intră în board-ul operatorului sistemului energetic din Republica Moldova
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

”Au transmis clar că există un moratoriu în vigoare și că nu există o clauză de cross-default care să afecteze celelalte obligațiuni,” a declarat un investitor.

Potrivit altor surse, Butsa nu a avut o întâlnire dedicată exclusiv cu comitetul deținătorilor de ”garanții”. Totuși, Biroul datoriilor de stat a transmis pentru Reuters că ”se află în dialog activ cu părțile interesate și colectează opinii din piață pentru a identifica cea mai bună cale pentru tratarea acestor instrumente legate de PIB”.

Plata ar putea fi ratată, dar nu este o surpriză pentru piață

Deși autoritățile de la Kiev consideră găsirea unei soluții pe termen scurt ca fiind o prioritate, au transmis investitorilor că nu se tem de ratarea plății. Reacția pieței a fost mixtă vineri, obligațiunile ucrainene fiind volatile, iar obligațiunile (”warrants”) legate de PIB au stagnat, după ce optimismul legat de discuțiile de pace de la Istanbul s-a estompat.

Alegeri prezidențiale, turul 2: Prezență dublă la vot în străinătate CITEȘTE ȘI Alegeri prezidențiale, turul 2: Prezență dublă la vot în străinătate

Ce sunt ”GDP warrants” și de ce sunt problematice

Ucraina a emis aceste instrumente în 2015, în urma restructurării datoriilor după anexarea Crimeei de către Rusia, pentru a stimula interesul investitorilor. Acestea oferă plăți suplimentare dacă economia Ucrainei crește peste un anumit prag. Ironia este că prăbușirea PIB-ului ucrainean cu aproape 30% după invazia din 2022 permite acum ca orice redresare modestă să declanșeze plăți către investitori.

Ministrul de Finanțe Serhii Marchenko declara recent că aceste instrumente ”au fost concepute pentru o lume care nu mai există”.

Investitorii cer plata – dar Kievul nu cedează

Nvidia: Nu vom trimite design-uri de procesoare grafice GPU în China, în pofida planurilor pentru un centru de cercetare la Shanghai CITEȘTE ȘI Nvidia: Nu vom trimite design-uri de procesoare grafice GPU în China, în pofida planurilor pentru un centru de cercetare la Shanghai

Comitetul deținătorilor de obligațiuni, care include fonduri speculative importante, a transmis că o restructurare completă a acestor ”warrants” ”nu este nici adecvată, nici necesară”, invocând concesiile acceptate anterior de Ucraina.

Cu toate acestea, Kievul pare dispus să își asume riscul neplății și pare să pregătească terenul pentru o eventuală restructurare mai amplă, sau chiar pentru o întârziere formalizată. În absența unei înțelegeri rapide, Ucraina ar putea rata plata de peste 500 milioane dolari așteptată la începutul lunii iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina datorii
ucraina obligațiuni
ucraina restructurare datorie
ucraina buget