A doua dintre cele două unități de la singura centrală nucleară din Belarus a fost deconectată de la rețea.
Decizia a fost luată după o alarmă care indica o abatere a sistemului de răcire în partea non-nucleară, conform Reuters.

Centrala din orașul Astraveț, situată în vestul regiunii Grodno, se află la 15 km de granița cu Lituania și a stârnit cu critici din cauza preocupărilor legate de siguranță, în principal din partea țărilor vecine și a organizațiilor internaționale, arată Agerpres.
'Situația este una de rutină și nu reprezintă o amenințare pentru funcționarea în siguranță a centralei', a adăugat Ministerul Energiei din Belarus într-un comunicat publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.
'Nivelurile de radiații de la centrala nucleară și din zona de monitorizare înconjurătoare au rămas neschimbate', se precizează în comunicat.
Reuters menționează că nu a putut verifica independent informațiile despre incident și nivelurile de radiații.

A doua unitate a centralei a fost conectată la rețeaua electrică din Belarus în 2023. Prima unitate a fost lansată în 2020. Cu toate acestea, operațiunile au fost întrerupte din cauza unor probleme de întreținere.
Centrala, care a fost construită de firma de stat rusă Rosatom și finanțată de Moscova, furnizează aproximativ 40% din necesarul de energie electrică al Belarusului, conform informațiilor postate pe site-ul său.
Țările baltice, care au protestat împotriva proiectului, au interzis importurile de energie electrică produsă la centrală, susținând că aceasta nu este sigură.