Banca centrală a Rusiei a redus dobânda-cheie deși riscurile inflaționiste sunt persistente

VECINI   
Banca centrală a Rusiei a redus dobânda-cheie deși riscurile inflaționiste sunt persistente

Deși riscurile inflaționiste sunt persistente, autoritatea de politică monetară din Rusia procedează în sensul slăbirii politicii monetare.

Guvernatoarea Băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat vineri că decizia de reducere a dobânzii-cheie de la 20% la 18% reflectă începutul unei scăderi controlate a presiunilor inflaționiste, dar a subliniat că politica monetară trebuie să rămână restrictivă pentru a readuce inflația la ținta de 4% până în 2026, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Suntem pe drumul revenirii inflației la țintă, dar acest drum nu este încheiat. Este nevoie nu doar de câteva luni cu creșteri modeste de prețuri, ci de o stabilizare clară, atât în date, cât și în așteptările populației și ale companiilor”, a afirmat Nabiullina în cadrul unei conferințe de presă.

GRAFICE Creditarea încetinește în termeni reali. Depozitele în valută, mai căutate decât cele în lei. Cererea de numerar, încă ridicată CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea încetinește în termeni reali. Depozitele în valută, mai căutate decât cele în lei. Cererea de numerar, încă ridicată

Oficialii băncii au analizat scenarii de reducere a dobânzii cu 100, 150 și 200 de puncte de bază, iar scăderi suplimentare rămân posibile în acest an, în funcție de evoluția inflației. ”O traiectorie uniformă de reducere este posibilă doar dacă vom avea o stabilizare convingătoare a inflației și lipsa unor noi șocuri inflaționiste”, a adăugat guvernatoarea.

Nabiullina a respins speculațiile privind o eventuală criză bancară, afirmând că sectorul este solid, profitabil și bine capitalizat. ”Nu vedem necesitatea recapitalizării băncilor mari. Sunt stabile și nu există motive pentru susținere financiară din partea statului”, a spus ea.

One United Properties vizează contractarea de credite în valoare de peste 100 milioane euro. Rambursare integrală către Banca Transilvania CITEȘTE ȘI One United Properties vizează contractarea de credite în valoare de peste 100 milioane euro. Rambursare integrală către Banca Transilvania

În ceea ce privește riscurile economice, banca a revizuit în scădere prognoza privind prețul petrolului rusesc, estimând un nivel mediu de 55 dolari/baril în 2024 și 2025, și a redus ușor estimările privind exporturile și contul curent. Totuși, cursul rublei este susținut de ratele ridicate ale dobânzii, care atrag capital local și limitează cererea de importuri, menținând astfel o relativă stabilitate a monedei.

Guvernatoarea a menționat că banca urmărește îndeaproape posibile modificări ale politicii bugetare. ”Dacă planurile bugetare se schimbă, va fi nevoie de o ajustare a traiectoriei ratei-cheie”, a avertizat ea. În contextul unor posibile sancțiuni suplimentare asupra sectorului financiar rus, Nabiullina a subliniat că acesta și-a demonstrat deja reziliența, iar Banca centrală își propune să mențină această capacitate de adaptare.

În privința presiunilor externe pentru reducerea dobânzilor, guvernatoarea a afirmat că ”există opinii, dar acestea nu constituie presiuni”, reiterând că deciziile sunt luate independent, în baza analizelor proprii ale instituției.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
dobanzi
banca centrală