O creștere semnificativă a sancțiunilor pentru depășirea limitei de viteză și nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice a fost aprobată de parlamentarii bulgari printr-un vot final asupra modificărilor la Legea Circulației Rutiere, transmite Mediapool, citată de Rador. Modificările aduse Legii circulației rutiere vor intra în vigoare la o lună de la publicarea lor în Monitorul Oficial, cu excepția unor texte care vor intra în vigoare la momente diferite.
Nu este clar dacă președintele va respinge anumite texte, având în vedere au existat solicitări din partea parlamentarilor de la „Renașterea” în acest sens. Motivul este că unele dintre textele legii nu pot fi respectate din cauza drumurilor degradate.

Camerele sistemului de taxare vor înregistra viteza medie și vor detecta traficul pe benzile de urgență de pe autostrăzi. Amenda pentru conducerea pe o bandă de urgență pe autostradă la prima abatere va fi de 1.000 de leva (circa 2.500 lei) și 3 luni de suspendare a permisului, iar pentru a doua abatere – o amendă de 4.000 de leva (circa 10.000 de lei) și 6 luni fără permis, au decis parlamentarii bulgari.
Viteza maximă pentru autoturisme pe autostradă rămâne de 140 km/h, iar pentru vehiculele grele de marfă – 90 km/h. În zonele populate, viteza admisă de 50 km/h este menținută, în timp ce în zonele dens populate sunt create „Zone 30”, unde se va șofa cu până la 30 km/h.
Pentru a limita condusul riscant pe drumurile interurbane, parlamentul a adoptat o lege care prevede, pe lângă amenda de 600 de leva (1.500 lei), ridicarea permisului de conducere timp de 2 luni pentru depășirea limitei de 40 km/h în afara zonelor populate. În caz de recidivă, amenda va crește la 1.200 de leva (3.000 lei), iar șoferul va rămâne fără permis timp de 3 luni.
Camere municipale
Camere video ale municipalităților vor fi, de asemenea, implicate în monitorizarea încălcărilor regulilor de circulație. Amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație detectate de camerele municipale vor fi distribuite în mod egal între municipalitate și Fondul pentru Siguranța Rutieră al Ministerului de Interne, au decis deputații.

Sancțiunile pentru trecerea pe roșu sunt crescute – de la 100 la 150 de leva, pentru neoprirea la trecerea de pietoni amenda crește, de asemenea, la 150 de leva, iar pentru neoprirea la indicatorul STOP este 100 de leva. Fișele electronice și ordinele de penalizare emise de Ministerul de Interne vor fi, de asemenea, emise de funcționari desemnați de primarii municipalităților atunci când furnizează servicii administrative cetățenilor, au mai decis deputații.
Trotinete
De asemenea, se introduc reglementări pentru circulația trotinetelor electrice. Părinții sau tutorii vor fi amendați cu 500 de leva dacă permit unui copil sub 16 ani să utilizeze un vehicul electric individual pentru deplasări rutiere, a decis Adunarea Națională de la Sofia.
Trotinetele electrice trebuie să fie înmatriculate, să fie conduse doar în timpul zilei, să aibă asigurare obligatorie de răspundere civilă, iar cei care le conduc sunt obligați să poarte căști.
Viniete și taxe de drum
Parlamentul a aprobat, de asemenea, introducerea vinietelor de o zi pentru autoturismele de până la 3,5 tone pentru utilizarea rețelei rutiere naționale. Acest lucru s-a întâmplat odată cu modificările aduse Legii drumurilor, votate în a doua lectură.
Taxa pentru vinieta de o zi va intra în vigoare în termen de 6 luni de la promulgarea modificărilor aduse legii în Monitorul Oficial, au decis deputații.

Prin decizia Consiliului de Miniștri, pot fi scutite temporar de plata taxelor de drum vehicule cu înmatriculare străină care circulă pe rețeaua rutieră cu taxă în legătură cu implementarea programelor și acordurilor interguvernamentale și/sau internaționale, a mai decis Adunarea Națională.
Scopul acestei modificări este de a permite autospecialelor de pompieri din țările vecine să ajute la stingerea incendiilor în Bulgaria, de exemplu. Autospecialele de pompieri bulgare sunt, de asemenea, scutite de plata taxelor de drum atunci când sting incendii în țările vecine.
Deputații au decis, de asemenea, să diferențieze taxele de drum în funcție de caracteristicile tehnice ale drumului sau ale secțiunii de drum, de distanța parcursă, categoria vehiculului rutier și numărul de axe, precum și de „masa maximă totală admisibilă tehnic”, categoria de mediu EURO, clasa de emisii de CO2 și emisiile specifice de CO2 în loc de „caracteristicile de mediu” anterioare.
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, se preconizează modificarea Tarifului pentru taxele percepute pentru parcurgerea și utilizarea rețelei rutiere naționale.
Modificarea metodologiei de determinare a taxelor de drum plătite de vehiculele grele de transport marfă de peste 3,5 tone este în conformitate cu cerințele directivei europene, care vizează diferențierea obligatorie a taxelor de utilizare a drumurilor în funcție de caracteristicile lor de mediu.

Deputații au votat, de asemenea, că, pe lângă Agenția Națională de Venituri, și Agenția Vamală ar trebui să aibă dreptul de acces la datele din Sistemul Electronic de Taxare, în conformitate cu procedura stabilită prin regulament. Deputații au adoptat ca în termen de 36 de luni, în loc de 24 de luni anterioare, de la înregistrarea lor, furnizorii Serviciului European de Taxare Electronică (EETS) să poată să încheie contracte pentru serviciul pe care îl furnizează. Conform legislației actuale, Serviciul European de Taxare Electronică este complementar Serviciului Național de Taxare Electronică.
Agenția pentru Infrastructură Rutieră creează și ține un registru al zonelor EETS, un registru național al furnizorilor EETS și un registru al furnizorilor naționali de servicii de taxare rutieră.