Președintele Bulgariei propune un referendum în legătură cu intrarea țării în zona euro

VECINI   
Președintele Bulgariei propune un referendum în legătură cu intrarea țării în zona euro

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a propus un referendum în legătură cu planurile țării de a adopta moneda euro anul viitor, ceea ce a provocat critici din partea guvernului, un ministru afirmând că este o încercare de „sabotare” a inițiativei pe care Sofia o pregătește de mai mulți ani, relatează Reuters.

Întrebarea propusă pentru referendum „Sunteți de acord ca Bulgaria să adopte moneda unică europeană euro în 2026?” va testa democrația și va oferi ocazia de a auzi toate argumentele, pro și contra, față de această măsură de politică monetară, a argumentat Radev, potrivit agenției de presă BTA.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul Ungariei a plafonat adaosul comercial la hârtie igienică, tampoane, pastă de dinți și deodorant CITEȘTE ȘI Guvernul Ungariei a plafonat adaosul comercial la hârtie igienică, tampoane, pastă de dinți și deodorant
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Guvernul intenționează să introducă moneda euro în ianuarie 2026, în așteptarea confirmării, în iunie, din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene că a îndeplinit toate cerințele pentru aderare. Măsura a fost amânată de două ori în anii precedenți din cauza neîndeplinirii obiectivelor privind inflația, scrie News.ro.

Bulgarii sunt împărțiți cu privire la introducerea monedei euro, mulți dintre ei fiind îngrijorați că aceasta va determina creșterea prețurilor, așa cum s-a întâmplat în Croația când a adoptat moneda euro în 2023.

Ministrul de interne Daniel Mitov a declarat că solicitarea unui referendum este „un act clar de sabotaj împotriva introducerii monedei euro în Bulgaria”, a relatat BTA.

Cum folosești modul de economisire a bateriei pe iPhone pentru Facebook și Messenger CITEȘTE ȘI Cum folosești modul de economisire a bateriei pe iPhone pentru Facebook și Messenger

Radev - un președinte de stânga, acuzat uneori că ar fi prorus - și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea inflației, lipsa de încredere în guvern și absența unor măsuri clare de protejare a puterii de cumpărare și a competitivității economice în timpul tranziției monetare planificate. El a îndemnat la o discuție transparentă cu privire la impactul monedei euro, subliniind că rezultatul referendumului va oferi claritate cu privire la calea de urmat pentru politica economică și monetară a Bulgariei.

Moneda Bulgariei, leva, a fost mult timp ancorată la euro, iar economiștii susțin că adoptarea monedei unice ar aduce mai multe investiții străine în țară și ar asigura îmbunătățiri ale ratingurilor de credit care ar putea reduce costurile de finanțare a datoriilor.

Noul guvern, care a preluat puterea în ianuarie, după luni de discuții dificile în cadrul coaliției, și-a reafirmat angajamentul față de blocul monedei unice și, în martie, a aprobat un buget pentru 2025 care vizează un deficit de 3% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
rumen radev
bulgaria
referendum
euro