Polonia trebuie să plătească 500.000 de euro pe zi pentru că nu a ascultat de UE cu o mină de cărbune

Polonia trebuie să plătească 500.000 de euro pe zi  pentru că nu a ascultat de UE cu o mină de cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2021

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a ordonat Poloniei să plătească o penalitate zilnică de 500.000 de euro către Comisia Europeană pentru că nu a oprit exploatarea minei de lignit carieră deschisă de la Turow, încălcând astfel o decizie a instanței europene pronunțată în urmă cu câteva luni, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primăvară, premierul polonez, Mateusz Morawiecki a anunțat că autoritățile de la Varșovia vor menține deschisă mina de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Cehia, în pofida deciziei CJUE, conform căreia Polonia trebuie să oprească exploatarea acesteia.

CJUE a decis în luna mai a acestui an că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Cehia și ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunțate de Praga, scrie Hotnews.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Decizia CJUE a venit ca răspuns la o acțiune formulată de guvernul ceh pentru a obține de urgență oprirea funcționării minei de lignit de la Turow, cazul urmând să fie examinat pe fond mai târziu.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de granița cu Republica Cehă cât și de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deține și operează mina, intenționează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 și să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătrați.

Potrivit autorităților cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare și periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
turow