Polonia nu va închide mina de cărbune de la Turow, în pofida deciziei justiției europene

Polonia nu va închide mina de cărbune de la Turow, în pofida deciziei justiției europene

Foto: mining.com

scris 25 mai 2021

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki a declarat că autoritățile de la Varșovia vor menține deschisă mina de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Cehia, în pofida deciziei recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), conform căreia Polonia trebuie să oprească exploatarea minei de cărbune de la Turow, transmite AFP.

"Nu intenționăm să închidem mina și nu vom accepta acest lucru deoarece asta a pune în pericol aprovizionarea energetică a Poloniei", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a adăugat că Polonia va încerca să demareze negocieri cu țara vecină Cehia, cea care a sesizat CJUE și a obținut oprirea exploatării minei de la Turow. De asemenea, Varșovia intenționează să prezinte un nou set de argumente către CJUE, care după decizia de vineri urmează să examineze cazul pe fond mai târziu, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Kaufland, o nouă tranzacție - pregătește construcția unui hipermarket lângă Selgros Berceni, pe un teren cumpărat de la antreprenorii Klaus Reisenauer, Kurt Wagner și Gabriel Marchievici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Kaufland, o nouă tranzacție - pregătește construcția unui hipermarket lângă Selgros Berceni, pe un teren cumpărat de la antreprenorii Klaus Reisenauer, Kurt Wagner și Gabriel Marchievici

Premierul Morawiecki a mai spus că decizia CJUE este una "periculoasă" din punct de vedere al securității energetice, deoarece mina de la Turow aprovizionează cu lignit o centrală electrică din apropiere care generează 7% din producția de electricitate a Poloniei.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de granița cu Republica Cehă cât și de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deține și operează mina, intenționează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 și să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătrați.

Potrivit autorităților cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare și periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis vineri că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă și ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunțate de Praga.

În pofida unei creșteri economice susținute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producția de electricitate a Poloniei. În plus, sectorul minier din Polonia asigură 80.000 de locuri de muncă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
mina de cărbune
turow