Acțiunile europene au crescut, impulsionate de un raport peste așteptări privind locurile de muncă din Statele Unite, semnalând o economie americană mai robustă decât se estima, transmite CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a închis în urcare cu 0,4%, după ce a evoluat negativ în prima parte a sesiunii. Creșterea s-a produs după ce Biroul american pentru statistică a muncii (BLS) a anunțat că economia SUA a adăugat 147.000 de locuri de muncă în luna iunie, depășind estimările de 110.000, scrie News.ro.

Pe piețele naționale, FTSE 100 din Regatul Unit a urcat cu 0,6%, iar indicii DAX (Germania) și CAC 40 (Franța) au crescut cu 0,5%, respectiv 0,2%.
Euro și lira sterlină s-au depreciat în raport cu dolarul american, cu 0,6%, respectiv 0,3%, în urma publicării datelor pozitive din SUA. Raportul BLS a indicat și o rată a șomajului de 4,1%, sub prognoza medie de 4,3%.
Dolarul american s-a întărit pe fondul așteptărilor tot mai scăzute privind o eventuală reducere a dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) în viitorul apropiat.
”În ciuda turbulențelor provocate de tarifele vamale, piața muncii din SUA rămâne remarcabil de rezistentă. Concedierile sunt încă reduse, deoarece companiile ezită să renunțe la angajați, în contextul penuriei de forță de muncă din ultimii ani.”, a declarat George Brown, economist senior la Schroders.

”Aceste dezechilibre ar putea persista în unele sectoare și state, având în vedere atitudinea dură a administrației Trump față de imigrație. Muncitorii străini au fost o sursă esențială de angajare după pandemie, iar restricționarea acestora ar putea reduce ritmul de creare a locurilor de muncă necesar pentru a menține șomajul constant sub pragul de 100.000”, a adăugat Brown.
”Între timp, tarifele sunt așteptate să alimenteze inflația în lunile de vară. Având în vedere preocuparea Fed de a nu rămâne în urma curbei inflației, scenariul nostru de bază rămâne acela că dobânda-cheie va fi menținută neschimbată pentru restul anului.”