Premierul chinez, Li Qiang, a anunțat începerea construcției celui mai mare baraj hidroelectric din lume.
Este situat pe marginea estică a platoului tibetan și estimat la aproximativ 170 de miliarde de dolari, conform Xinhua.
Proiectul face parte din eforturile Chinei de a extinde energia regenerabilă și de a reduce emisiile de carbon.

Alcătuit din cinci centrale hidroelectrice în cascadă, barajul va fi situat în cursul inferior al râului Yarlung Zangbo și ar putea afecta milioane de oameni din aval, în India și Bangladesh, scrie Hotnews.ro.
Li a descris proiectul hidroenergetic ca fiind „proiectul secolului” și a afirmat că „trebuie acordată o atenție specială conservării ecologice pentru a preveni deteriorarea mediului”, a informat Xinhua.
Autoritățile nu au indicat câte persoane vor fi strămutate în urma proiectului din Tibet și cum va afecta acesta ecosistemul local, unul dintre cele mai bogate și diverse de pe platou.

Totuși, potrivit oficialilor chinezi, proiectele hidroenergetice din Tibet nu vor avea un impact major asupra mediului sau asupra aprovizionării cu apă în aval. India și Bangladesh au exprimat îngrijorarea cu privire la baraj.
ONG-uri, printre care și Campania Internațională pentru Tibet, afirmă că barajul va afecta ireversibil platoul tibetan și că milioane de oameni din aval se vor confrunta cu grave perturbări ale mijloacelor de subzistență.
Barajul are o capacitate estimată de 300 de miliarde de kilowați-oră de energie electrică pe an și se preconizează că va contribui la satisfacerea cererii locale de energie din Tibet și din restul Chinei.

Proiectul va juca un rol important în atingerea obiectivelor Chinei privind reducerea la zero a emisiilor de carbon și neutralitatea carbonului, va stimula industriile conexe, cum ar fi ingineria, și va crea locuri de muncă în Tibet, a relatat Xinhua în decembrie, când proiectul a fost anunțat pentru prima dată.
O secțiune a râului Yarlung Zangbo cade dramatic 2.000 de metri pe o distanță scurtă de 50 km, oferind un potențial hidroenergetic imens.
Yarlung Zangbo devine râul Brahmaputra când părăsește Tibetul și curge spre sud în statele indiene Arunachal Pradesh și Assam, ajungând în final în Bangladesh.
China a început deja producția de energie hidroelectrică în cursul superior al râului Yarlung Zangbo, care curge de la vest la estul Tibetului.