Reprezentanții exportatorilor se așteaptă la scumpiri de la materii prime și echipamente până la bunurile de consum, în urma evoluției negative a leului, care a avut ieri o cădere puternică după ani de stabilitate.
Ei atenționează, într-o discuție cu Profit.ro, că două treimi din exporturile României se bazează pe importuri pe care le procesează și, de aceea, ambele părți ale balanței comerciale ar fi afectate. Nu cred însă în persistența acestei mișcări a cursului, punând-o pe seama emoțiilor de moment.
“Cred că această variație de curs este mai mult o reacție emoțională și mai cred că nu este de durată. Recent am vorbit cu domnul guvernator (Mugur Isărescu) și spunea că lucrurile sunt ‘în încălzire, și nu e vorba de vremea de afară’. Ci de temperatura fenomenelor sociale și economice și din exterior și de la noi.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
E greu, zicea, să contrabalansăm aceste lucruri, dar scopul, interesul, este să nu cădem în extrema unei devalorizări. Ar fi grav pentru o țară ca a noastră. Sigur, o devalorizare de 1,2%, cât am văzut acum, nu e amplă. Am avut mișcări de curs și cu amplitudini mai mari.
Sper și îmi doresc să nu fie un fenomen de durată și să revenim repede la o stabilitate relativă, pe care o avem de mai mulți ani. Aceasta a fost o ancoră pentru exportatori și importatori.
Sigur, o scădere a cursului leului e văzută ca un avantaj pentru exportatori. Dar e doar în aparență, pentru că nu trebuie să uităm că undeva la două treimi din exporturi se realizează pe bază de importuri. Adică cresc costurile de producție. Degeaba primește mai mulți lei pe valută la export, când îi cresc costurile cu importurile pentru producție.
La importuri e clar, o variație de curs de acest sens înseamnă o scumpire a prețurilor pentru materii prime și echipamente. Pentru bunurile de consum va exista, evident, o scumpire, pentru că, din păcate, România importă multe bunuri de consum, inclusiv alimentare”, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR).
Euro a trecut ieri de 5 lei în piața interbancară, prag apărat de mai mulți ani de Banca Națională a României (BNR). Banca Centrală s-a confruntat încă de luni cu presiuni de creștere a cursului, în condițiile vânzărilor de lei, au declarat surse din piață pentru Profit.ro.

Faptele politice au afectat cursul leului. Cea mai sensibilă perioadă din ultimii cel puțin 10 ani
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a recunoscut că, în prezent, „sunt îngrijorări” pentru că sunt „toate motivele” pentru acest lucru.
„Sunt o serie întreagă de incertidini și o perioadă de interimat, care nu poate contribui la stabilitate. Încercăm să obținem această stabilitate prin intervențiile pe care le face Banca Națională pe diverse căi. Una dintre ele este să regăsim acest echilibru între nivelul cursului și nivelul dobânzilor. Așa încât să nu aducem tensiune suplimentare într-o perioadă și așa tensionată”, arată acesta.
Suciu a mai spus că această perioadă este „cea mai sensibilă” din ultimii cel puțin 10 ani.
„A mai fost o situație tensionată în timpul primelor zile de pandemie, dar ea s-a liniștit destul de repede, am avut capacitatea să o gestionăm, chiar dacă au fost câteva decizii dificile în acea perioadă, cele legate de amânarea ratelor, de exemplu. Nu suntem în situația aceea, suntem într-o situație de incertitudine politică majoră, care determină aceste incertitudini pe piața valutară și în economie. Deci de aici vin tensiunile evidente”, a afirmat Suciu.

Acesta spune că, având un președinte interimar, un guvern interimar, o perioadă electorală care „durează de ceva vreme”, o „direcție politică instabilă și neclară pentru ceea ce va urma în România”, de aici apar „elemente suplimitare de incertitudine”.
„În pandemie, știam, până la urmă, care sunt consecințele economice ale închiderii economiei și s-a putut reacționa în timp optim și eficient. Sperăm să găsim acel optim și în această perioadă de incertitudine. Avem instrumente, contribuim la găsirea acestui echilibru și cred că, cel puțin, o perioadă de timp lucrurile vor putea fi ținute sub un anumit control până când situația politică va găsi o cale”, a mai spus Suciu.