Turismul românesc sub presiune: Scad înnoptările pe fondul instabilității

Economie   
Turismul românesc sub presiune: Scad înnoptările pe fondul instabilității

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică din România, inclusiv apartamente și camere de închiriat, au însumat în luna martie 1,57 milioane, în scădere cu 1,7% față de martie 2024.

În perioada ianuarie – martie 2025, unitățile de cazare turistică din România, au înregistrat un total de 2496,7 mii persoane față de 2471,2 mii câte au fost înregistrate în 2024, în timp ce numărul de înnoptări a fost de 4773,2 mii, marcând o creștere de 2,2% față de trimestrul I din 2024, când au fost 4671,8 mii, conform INS.

Urmărește-ne și pe Google News
O țară uriașă, fără ieșire la mare, țintește cu un plan ambițios ca turismul să îi aducă 10% din PIB CITEȘTE ȘI O țară uriașă, fără ieșire la mare, țintește cu un plan ambițios ca turismul să îi aducă 10% din PIB
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În ceea ce privește sosirile turiștilor români, în februarie 2025 au fost cu - 4,5% mai puțini turiști decât în februarie 2024, scădere care continuă în martie la o valoare de -4,1% față de perioada similară din 2024. Pentru turiștii străini avem o evoluție de 1,7% în februarie și 3,1% în martie.

Înnoptările continuă trendul negativ, în februarie 2025 fiind cu - 4,3% la turiștii români față de februarie 2024, iar în martie -3,1%. Pentru turiștii străini, înnoptările în februarie 2025 sunt cu 1% mai mari decât perioada similară din 2024, evoluție care continuă și în martie, cu o valoare de +3,4%.

FOTO Via Transilvanica se extinde cu un nou ținut CITEȘTE ȘI FOTO Via Transilvanica se extinde cu un nou ținut

Din numărul total de sosiri, în perioada 01.01.-31.03.2025, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 82,5%, în timp ce sosirile turiștilor străini au reprezentat 17,5%, cei mai mulți dintre aceștia provenind din Italia, Germania și Regatul Unit.

Întrebat cum s-a ajuns la scăderea numărului de turiști români, Alin Burcea, președintele ANAT și fondatorul agenției Paralela 45, a declarat că, pe lângă problematica voucherelor de vacanță, cauzele țin și de instabilitatea politică declanșată în toamna anului trecut de alegerile prezidențiale eșuate, instabilitate perpetuată și în acest an, dar și din cauza dificultăților economice ale României.

„Se constată o scădere, din mai multe motive: reducerea sumei voucherelor de vacanță plus neclaritatea legată de cei 800 lei care au rămas. Alte cauze care au dus la reducerea numărulșui de turiști români sunt legate de instabilitate politică și dificultățile economice ale țării”, a declarat Alin Burcea pentru Adevărul.

Hotelierii din Bulgaria se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor și o tranziție lină la euro CITEȘTE ȘI Hotelierii din Bulgaria se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor și o tranziție lină la euro

În ansamblu, din prisma BIBI Touroperator, turismul românesc mai mult a stagnat, lipsa unei strategii aplicate, întârzierea distribuirii voucherelor de vacanță la pachet cu diminuarea valorii acestora și promovarea mult prea slabă fiind principalii factori pentru acest rezultat neașteptat.

„Turismul românesc e precum respirația economiei. Frământările politice, economice naționale și internaționale se oglindesc și în apetitul românilor pentru vacanțe. În contextul anulării Visa Waver pentru Statele Unite ale Americii, multe zboruri s-au anulat. Voucherele de vacanță pentru 2025 abia au început timid să fie solicitate din luna mai așa încât rezervările pentru primele 3 luni s-au bazat pe sumele acordate în 2024 și care nu fuseseră consumate.

Practic scăderea din februarie, de 4,5% a sosirilor românilor în structurile de cazare clasificate, fusese un semnal că turiștii sunt mai prudenți în rezervări. Ce va fi - depinde mult de rezultatul alegerilor prezidențiale și de rezultatul eforturilor de pace din Ucraina. De 1 Mai am văzut efervescență pe litoral deci turiștii așteaptă vreme bună și vremuri bune cu apetitul pentru vacanțe ridicat”, a declarat la rândul său Adrian Voican, președinte Bibi Group4travel.

România are peste 26.500 unități de cazare

La finalul lunii martie 2025 existau în România 26.533 unități de cazare, cu 584.759 locuri de cazare, dintre care 102 unități de 5* cu 10.518 locuri de cazare, 921 unități de 4* cu 85.407 locuri și 14.894 unități de 3* cu 218.072 locuri de cazare, restul fiind de 2* sau de 1*.

Corecție abruptă a acțiunilor BYD, după reduceri de prețuri la modele electrice și hibride CITEȘTE ȘI Corecție abruptă a acțiunilor BYD, după reduceri de prețuri la modele electrice și hibride

Cele mai solicitate stațiuni pentru zona de munte au fost Sinaia, Predeal și Poiana Brasov, cu peste 65% din totalul rezervărilor, în timp ce pentru zona balneo s-au remarcat stațiuni precum: Băile Felix, Călimănești-Căciulata, Băile Herculane și Băile Tușnad, cu un procent de 75% din totalul rezervărilor.

Vacanțele tip city break sunt pe un trend ascendent iar turiștii români doresc să cunoască țara, cultura, istoria și tradițiile diferitelor regiuni, doresc cazare în hoteluri moderne sau în hosteluri, unde tinerii pot lega prietenii.

Pentru vacanțele tip city break s-a remarcat o creștere pentru București, Craiova, Oradea, Sighișoara și Cluj Napoca.

Numărul turiștilor străini care au vizitat România a crescut cu 5,1% în primul trimestru din acest an față de perioada similară a anului precedent, iar numărul de înnoptări a crescut cu 4,6% în același interval. Includerea în spațiul Schenghen a favorizat călătoriile, în special în rândul tinerilor, în căutare de locuri noi și evenimente culturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
cazare