Cele mai mari ziare internaționale au azi pe prima pagină rezultatul alegerilor din România. În prim plan stă peste tot George Simion, alături de catalogarea de extremist. Veștile despre alegerile din România sunt în mare parte prezentate obiectiv, indiferent de limba în care sunt scrise, cu un plus în Rusia, unde, la agenția Ria Novosti, se observă o atenție sporită pentru scrutin, pe care l-a urmărit oră cu oră.
VEZI AICI ȘI Kremlinul a reacționat la alegerile prezidențiale din România
BBC: Naționalistul Simion, un admirator al președintelui american Donald Trump
Un candidat naționalist de dreapta, care se opune acordării de sprijin militar Ucrainei și este sceptic față de UE, a obținut o victorie răsunătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Simion, în vârstă de 38 de ani, este un admirator al președintelui american Donald Trump. El a declarat pentru BBC că crede într-un NATO puternic și este în favoarea menținerii bazelor NATO și a trupelor americane în România, dacă va deveni președinte.

The Guardian: Ultranaționalistul care a denigrat UE
Un ultranaționalist care se opune ajutorului militar pentru Ucraina, i-a denigrat pe liderii UE și se autointitulează „aliatul natural” al lui Donald Trump a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale repetate din România și se va confrunta cu un candidat centrist în turul al doilea, pe măsură ce numărarea voturilor se apropie de final.
Cu 99% din voturi numărate duminică seara târziu, George Simion, al cărui partid de extremă dreapta, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a început ca o mișcare anti-vaccin în timpul pandemiei, era confortabil în frunte, cu un procent proiectat de 40,5% din voturi.
Reuters: Eurosceptic de extremă dreapta. O victorie a lui Simion ar putea izola România
George Simion, eurosceptic de extremă dreaptă, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale repetate din România, duminică, arată rezultatele finale, după un scrutin considerat un test al ascensiunii naționalismului de tip Donald Trump în Uniunea Europeană.

Buletinele de vot din 100% dintre secțiile de votare, numărate luni dimineață devreme, au arătat că primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, se afla pe locul al doilea cu aproximativ 21%, în urma lui Simion, care a obținut 41%. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea pe 18 mai.
O victorie a lui Simion ar putea izola România, ar eroda investițiile private și ar destabiliza flancul estic al NATO, unde Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce durează de trei ani, afirmă observatori politici.
Ar extinde, de asemenea, un grup de lideri eurosceptici în UE, care îi include deja pe premierii Ungariei și Slovaciei, într-un moment în care Europa se străduiește să formuleze un răspuns la Donald Trump.
„Aceasta nu este doar o victorie electorală, este o victorie a demnității românești. Este victoria celor care nu și-au pierdut speranța, a celor care încă mai cred în România, o țară liberă, respectată și suverană”, a declarat Simion, în vârstă de 38 de ani.
Le Monde: Alegerile din România, urmărite cu mare atenție
Candidatul de extremă dreapta din România, George Simion, a preluat un avans confortabil în primul tur al alegerilor prezidențiale, duminică, 4 mai, potrivit rezultatelor aproape finale ale reluării scrutinului anulat anul trecut.

Alegerile, urmărite cu mare atenție, ar putea anunța o schimbare de direcție în politica externă a acestei țări din UE, cu 19 milioane de locuitori, care a devenit un pilon esențial al NATO de la invazia Rusiei în Ucraina.
Al Jazeera: Avans insuficient pentru a evita turul al doilea
Simion, unul dintre cei 11 candidați la președinție, funcție care are un rol important în conturarea politicii externe.Simion se opune ajutorului militar pentru Ucraina vecină, este critic la adresa conducerii Uniunii Europene și afirmă că este aliniat cu mișcarea „Make America Great Again” a președintelui Statelor Unite, Donald Trump.

Înainte de alegeri, el avea în sondaje aproximativ 30%, un avans confortabil, dar insuficient pentru a evita turul al doilea, pentru care era necesar un prag de 50%.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Guvernarea deficitară a pregătit terenul pentru "efectul Georgescu"
Mulți români au perceput anularea primei încercări a alegerilor prezidențiale ca o formă de tutelă. De această situație a profitat candidatul de extremă dreapta George Simion, aflat acum în frunte.
Candidatul de extremă dreapta George Simion a câștigat primul tur al celei de-a doua încercări de alegere a președintelui României. În turul decisiv din 18 mai, el se va confrunta cu contracandidatul liberal Nicușor Dan, primarul independent al Bucureștiului.

Spre deosebire de alegerile prezidențiale inițiale, care au fost ulterior anulate de Curtea Constituțională în noiembrie 2024, reluarea scrutinului s-a încheiat fără mari surprize. În noiembrie anul trecut, câștigătorul surprinzător al primului tur a fost, de asemenea, un candidat de extremă dreapta, outsiderul Călin Georgescu.
Nici institutele de sondare a opiniei publice, nici observatorii politici cu experiență nu îl luaseră în calcul pe Georgescu. Acesta a obținut atunci aproape 23% din voturi. Simion, care candidase și atunci, s-a clasat pe locul patru, cu aproape 14% din voturi. Alegerile au fost însă anulate de Curtea Constituțională câteva zile mai târziu, din cauza unor presupuse influențe rusești.
Deoarece, în cercul susținătorilor lui Georgescu, au fost găsite arme grele în urma unor percheziții, iar acestuia i s-au dovedit declarații false privind finanțarea campaniei, i s-a interzis să mai candideze din nou la alegerile prezidențiale. Guvernarea deficitară a pregătit terenul pentru acest succes.
Mulți români au perceput în special anularea alegerilor ca o formă de tutelă. Acest „efect Georgescu” a contribuit, de asemenea, la victoria categorică a lui Simion în primul tur al alegerilor.

France 24 (ediția spaniolă) Extrema dreapta domină alegerile din România
Extrema dreaptă domină în România în primul tur al alegerilor prezidențiale. George Simion ocupă primul loc în alegerile prezidențiale, conform rezultatelor preliminare publicate la închiderea urnelor. Simion va trebui să se confrunte pe 18 mai, în turul al doilea, cu independentul Nicușor Dan.
Aceste alegeri prezidențiale sunt o reluare a celor de anul trecut, anulate de o instanță superioară pe fondul acuzațiilor de ingerință rusă, alegeri în care extrema dreaptă s-a impus tot în primul tur, prin Călin Georgescu.

Un număr mare de români din străinătate, unde George Simion este popular, au început să voteze încă de vineri, cu o participare anticipată de peste două ori mai mare decât cea din primul tur anulat în noiembrie anul trecut.
La Repubblica: Dan va fi cel care îl va înfrunta pe Simion
La primul tur al alegerilor prezidențiale din România a triumfat liderul extremei drepte, George Simion. Liderul AUR a obținut peste 40%, cu o treime mai mult decât estimările sondajelor.
Locul al doilea, care va permite confruntarea cu Simion în turul al doilea programat pentru 18 mai, a fost disputat până în ultimul moment între o veche figură a politicii românești, Crin Antonescu, susținut de forțele moderate (social-democrați și liberali), și primarul Bucureștiului, candidatul independent și filo-european Nicușor Dan. Dan va fi cel care îl va înfrunta pe Simion.

Ria Novosti: Victorie din primul tur dedicată lui Călin Georgescu
Duminică au avut loc alegeri prezidențiale în România, care se organizează o dată la cinci ani. Pentru funcția de șef al statului au candidat 11 persoane:
liderul partidului naționalist de opoziție „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR), George Simion;
candidatul independent, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan;
candidatul partidului de guvernământ, fostul președinte al Senatului României, Crin Antonescu;
lidera partidului „Uniunea Salvați România” (USR), Elena Lasconi;
candidatul independent, fostul premier Victor Ponta;
liderul Partidului Național-Conservator Român, Cristian Terheș;

membră a Partidului Umanist Social-Liberal din România, Lavinia Șandru;
liderul partidului Natiunea Română, John-Ion Banu;
fostul șef al Serviciului de Informații Externe al României, Silviu Predoiu;
fostul ministru al educației, Daniel Funeriu;
liderul partidului „Noua Românie”, Sebastian Popescu.
Politicianul a declarat deja că își dedică victoria din primul tur lui Călin Georgescu, care câștigase alegerile din toamnă, dar atunci Curtea Constituțională a anulat rezultatele votului.
CNN s-a mărginit să preia agenția Reuters, iar Fox News, canalul preferat al președintelui Trump, nu a menționat încă rezultatul alegerilor din România.