Economiștii băncilor nu văd cu ochi buni victoria lui Simion: Rezultatul e negativ pentru leu și dobânzi. Risc de instabilitate guvernamentală

Politic   
Economiștii băncilor nu văd cu ochi buni victoria lui Simion: Rezultatul e negativ pentru leu și dobânzi. Risc de instabilitate guvernamentală

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale reluate de către candidatul AUR George Simion, la o diferență mare față de locul al doilea, este văzută ca negativă de către analiștii bancari pentru evoluția cursului de schimb și a dobânzilor. Un președinte „suveranist” ar putea complica politica externă a României și ar putea genera instabilitate guvernamentală.

Simion a obținut aproape 41% dintre voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, rezultat surprinzător în ceea ce privește amploarea diferenței față următoarele două locuri pe care s-au clasat Nicușor Dan (independent) și Crin Antonescu (susținut PSD-PNL-UDMR), care au obținut 21%, respectiv 20% din voturi. Victor Ponta, un candidat cu o platformă similară celei a lui Simion – așa-zis suveranistă -, a obținut 13% din voturi.

Urmărește-ne și pe Google News

UniCredit în numește pe Simion un candidat de extremă-dreapta, care ar putea muta orientarea României dinspre Vest spre Est.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

„Rezultatul semnificativ obținut de candidații de extremă-dreapta ridică îngrijorări că România și-ar putea reduce susținerea pentru politicile și prioritățile UE. Popularitatea acestora a fost crescută de votul de protest al celor care sunt nemulțumiți de clasa politică veche și care cred că motivele pentru anularea alegerilor de anul trecut au fost insuficient explicate”, arată o notă de analiză semnată de economiștii UniCredit Anca Negrescu și Giorgio Marrano.

ULTIMA ORĂ Crin Antonescu și-a recunoscut înfrângerea CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Crin Antonescu și-a recunoscut înfrângerea

Ei trag patru concluzii din rezultatul alegerilor. Că sondajele de opinie pre-electorale s-au dovedit din nou de neîncredere și există o incertitudine ridicată pentru turul al doilea, că Simion pare favorit, dar o mobilizare ridicată a electoratului l-ar putea favoriza pe Nicușor Dan, candidatul pro-european, dar și că suntem abia la începutul unor lucruri mai complicate:

„Dacă un candidat de extremă-dreapta ar deveni președinte, politica externă a României ar deveni mai problematică în cazul unei reorientări anti-europene. Pentru politicile interne, președintele are puteri limitate și coaliția actuală de guvernare are o orientare clară pro-europeană”, consideră economiștii UniCredit.

„Există riscul potențial al unei instabilități a Guvernului, având în vedere că acesta se bazează pe o majoritate la limită și fragmentată. Totuși, un guvern «suveranist» este foarte improbabil în actualul parlament, având în vedere că numărul de locuri al extremei drepte este foarte departe de cel al unei majorități (150 din 233 de locuri necesare)”, adaugă aceștia.

Luni, a doua zi după alegeri, Bursa a căzut semnificativ, cu circa 2,7%, și dobânzile la titlurile de stat au crescut. Erste consideră că rezultatul electoral este unul în general negativ pentru piețe.

Piedone a votat, cu un incident: Am o lege a atracției, mie îmi cade musca în ciorbă CITEȘTE ȘI Piedone a votat, cu un incident: Am o lege a atracției, mie îmi cade musca în ciorbă

„Simion se consideră suporterul președintelui mișcării «Make America Great Again» a președintelui SUA Donald Trump. Ar trebui considerat favorit în turul al doilea (...) Vedem implicațiile asupra piețelor ca în general negative pentru leu precum și pentru ROMGB (titlurile în lei) și ROMANI (titlurile în valută emise pe piețele internaționale)”, consideră analiștii Erste Katarzyna Rzentarzewska și Juraj Kotian.

Efectul creșterii dobânzilor este unul mai important în ultimii ani, având în vedere că datoria publică a depășit 200 de miliarde de euro și s-a dublat practic în sumă nominală față de 2020, în condițiile în care România a fost campioana deficitelor bugetare în ultimii ani, anul trecând detașându-se la 9,3% din PIB.

Fiecare punct de dobândă în plus costă România suplimentar circa jumătate de miliarde de euro/an în fiecare an, având în vedere emisiunile pentru finanțarea datoriei ajunse la scadență și datoria nou generată prin deficitul bugetar.

Creșterea randamentelor spre 8% la titlurile pe 10 ani a dus la anularea unei licitații de titluri de stat de către Ministerul Finanțelor.

Postul de radio Vocea Americii, amenințat cu desființarea de Trump, își va relua emisia. Radio Europa Liberă este sprijinit de trupa R.E.M. CITEȘTE ȘI Postul de radio Vocea Americii, amenințat cu desființarea de Trump, își va relua emisia. Radio Europa Liberă este sprijinit de trupa R.E.M.

Amintim că ratingul suveran al României are perspectivă negativă de la toate cele trei mari agenții de rating și ar putea scădea sub treapta recomandată investițiilor, în cazul unei revizuiri, ceea ce ar duce la creșterea suplimentară a dobânzilor și a ieșirilor de capitaluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri prezidentiale
rezultate alegeri