Intermediarii ar trebui să informeze corect și complet clienții atunci când aceștia vor să cumpere polițe emise de asigurători străini care activează pe piața din România în baza libertății de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services), a declarat pentru Profit.ro Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Deși poartă aceeași denumire, produsele vândute de un asigurător local, supravegheat și autorizat de ASF, și un asigurător FOS nu sunt identice între ele.
"Nu doar prețul face diferența între aceste produse, ci soluțiile pentru suportul oferit pe perioada valabilității poliței, modul de constatare și administrare a daunelor, de plată a despăgubirilor, plus soluțiile de rezolvare a petițiilor și reclamațiilor.
Atunci când se face și distribuția, dar și cel care cumpără, trebuie să se știe că produsele nu sunt identice. Putem avea un preț puțin mai mare la o poliță oferită de un asigurător local comparativ cu o poliță emisă de un asigurător FOS, dar să nu uităm că FOS-ul are alte costuri asociate pe care le poți avea pe parcursul valabilității poliței în cazul în care vrei să accesezi niște informații, să accesezi beneficiul asigurării. Cu alte cuvinte, chiar dacă prima este mai redusă, s-ar putea ca la finalul valabilității poliței să constați că ai plătit mai mult", a afirmat reprezentantul ASF.
Produsele oferite de asigurători FOS sunt însoțite automat de potențiale elemente suplimentare de cost generate de niște riscuri asociate polițelor respective.

"Dacă ai de încasat un beneficiu (despăgubire - n.r.) de pe urma unui produs FOS în valoare de 3.000 de lei, poate vei fi pus să apelezi la instanțele din țara mamă a asigurătorului FOS pentru a primi beneficiul și atunci costurile alea s-ar putea să te determine să renunți, chiar dacă ai dreptate.
Pe de altă parte, un păgubit care trebuie să primească o despăgubire în baza unei polițe FOS nu este obligat să ceară plata asigurătorului, ci să cheme direct în instanță pe vinovatul producerii evenimentului rutier, urmând ca vinovatul să ceară banii de la asigurătorul FOS", a precizat Mititelu.
Recent, ASF-ul din Polonia a interzis companiei bulgare DallBogg să desfășoare activități de asigurare în domeniul răspunderii civile auto (RCA). Mai multe detali AICI și AICI.

Pe piața românească, potrivit datelor ASF, Dallbogg și-a început activitatea pe piața RCA în baza libertății de a presta servicii (FoS). În anul 2024, societatea a subscris prime brute în valoare de 63 milioane lei, cumulând o cotă de piață de 0,6%. Mai multe detalii AICI.
"Când constatăm că există un număr semnificativ de cazuri care indică că procesele asigurătorului FOS sunt inadecvate, ASF are posibilitatea să informeze ASF-ul din țara mamă a asigurătorului FOS și de-ai solicita să ia măsurile de îndreptare a situației. Noi, ASF, nu avem competența să intervenim. Dacă nu sunt luate măsurile adecvate, urmează o etapă de intervenție tripartită, adică ASF, ASF-ul din țara mamă și Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA). Este o etapă de mediere pe o platformă pentru evaluarea situației și identificarea soluțiilor, dar decizia rămâne în sarcina ASF-ului din țara mamă.
Dacă nici așa nu se rezolvă lucrurile, atunci ASF are dreptul să stopeze, temporar, vânzarea de noi polițe, a se vedea cazul Dallbogg din Polonia. Polițele emise anterior rămân valabile.
Când cumperi o asigurare, trebuie să fii tu, la rândul tău, confortabil cu faptul că poți transfera prin polița respectivă riscul către altcineva. Nu cumperi polița pentru a avea doar o hârtie, ci o cumperi pentru a avea un contract prin care îți protejezi propriul interes.
Nu întotdeauna ai informațiile necesare, nu întotdeana ai competențele necesare și atunci apelezi la un agent, la un intermediar, la un profesionist, care, la rândul lor, au această obligație. E de datoria intermediarului să-i ofere unui client nu produsul cel mai ieftin, ci produsul care i se potrivește cel mai bine acelui client", a mai spus Mititelu.