Creditele fiscale de 7.500 de dolari pentru achiziția sau leasingul de mașini electrice noi din Statele Unite vor expira pe 30 septembrie, conform noii legislații fiscale și bugetare adoptate joi de Congres, relatează Reuters.
Totodată, se va încheia și sprijinul de 4.000 de dolari pentru mașinile electrice second-hand, un stimulent care a contribuit semnificativ la creșterea vânzărilor de vehicule electrice în ultimii ani, informează News.ro.
Un pas înapoi pentru SUA în tranziția verde
Organizația de advocacy Electrification Coalition a reacționat dur, afirmând că ”pe măsură ce vehiculele electrice câștigă o cotă tot mai mare din piața auto globală, este clar că viitorul transportului este electric; acest proiect de lege cedează rolul Americii în acel viitor în favoarea Chinei.”

Inițial, SUA au introdus acest credit fiscal în 2008, fiind plafonat pentru fiecare producător la 200.000 de unități. Reforma din 2022 a extins creditul și la vehiculele în leasing și a eliminat plafonul pe producător.
Industria auto americană – încurajată să continue producția pe benzină
Noua lege oferă, în același timp, beneficii notabile pentru producătorii auto tradiționali. Printre acestea se numără eliminarea penalizărilor pentru nerespectarea normelor privind consumul mediu de combustibil (CAFE), ceea ce facilitează producția de vehicule cu motoare termice.
Potrivit analistului Dan Levy de la Barclays, eliminarea creditelor fiscale până la sfârșitul lunii septembrie va duce la o creștere temporară a vânzărilor de EV-uri, întrucât clienții vor grăbi achizițiile planificate. Totuși, după această perioadă, este așteaptată o scădere accentuată a vânzărilor.

”Considerăm că această lege confirmă încetinirea pătrunderii mașinilor electrice în SUA, deoarece atât stimulentele ('morcovul') cât și reglementările stricte ('bățul') sunt diminuate”, a explicat Levy.
Impact economic și proiecții
Un studiu al Universității Harvard, publicat în martie, estimează că eliminarea acestor credite va reduce penetrarea vehiculelor electrice cu 6% până în 2030, dar va economisi guvernului federal aproximativ 169 miliarde de dolari în următorul deceniu.
În trecut, companiile auto au plătit penalități masive pentru nerespectarea standardelor de eficiență. De exemplu, Stellantis (producătorul Chrysler) a achitat 190,7 milioane de dolari pentru anii 2019-2020, după alte aproape 400 de milioane pentru perioada 2016–2019. GM a plătit anterior 128,2 milioane de dolari pentru 2016 și 2017.

Alte prevederi eliminate din forma finală a legii sunt taxa anuală de 250 de dolari pentru vehiculele electrice, destinată finanțării reparațiilor de drumuri și obligația ca Serviciul Poștal al SUA să renunțe la flota sa de vehicule electrice.
Legea marchează o schimbare de direcție semnificativă pentru politica de electrificare a transportului în SUA, cu potențialul de a frâna ritmul de adoptare al vehiculelor electrice și de a afecta poziția globală a Americii în această industrie în plină expansiune.