Șeful Naspers și Prosus, acționarul majoritar al eMAG, demisionează

Șeful Naspers și Prosus, acționarul majoritar al eMAG, demisionează

Bob Van Dijk

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 sep 2023

Bob van Dijk, directorul general al Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, și al companiei-mamă, grupul sud-african Naspers, a demisionat de la conducerea ambelor companii, rolul său fiind preluat interimar de directorul de investiții al Prosus, Ervin Tu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Van Dijk a condus Naspers din 2014 și Prosus de la listarea sa la bursă, în 2019.

Potrivit unui comunicat al Prosus, Van Dijk a fost de acord să asiste companiile în perioada de tranziție și va rămâne în calitate de consultant al grupului până pe 30 septembrie 2024.

Iulian Stanciu pierde 1% din eMAG CITEȘTE ȘI Iulian Stanciu pierde 1% din eMAG

Van Dijk a eliminat, recent, o structură complicată de acționarit, pe care o instituise în 2021.

Printr-un aranjament neobișnuit, Prosus, cu sediul la Amsterdam, deținea aproape jumătate din compania-mamă Naspers, cu sediul în Cape Town. Structura, care a fost introdusă în 2021 ca o încercare de a aborda efectul de distorsiune al participației mari deținută de companie la gigantul chinez de internet Tencent Holdings, a fost criticată de unii investitori ca fiind complexă și ineficientă, scrie Bloomberg.

În iunie, autoritățile de reglementare sud-africane au aprobat un plan de eliminare a structurii, iar acest proces este acum finalizat.

Tu, care s-a alăturat Naspers și Prosus de la SoftBank Group în urmă cu doi ani, este cunoscut ca un bun negociator. El a lucrat anterior și la Goldman Sachs Group, unde s-a axat pe fuziuni și achiziții.

"Acesta este un moment important de tranziție. Mă voi uita cu atenție la tot", a declarat Tu într-un interviu luni.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde PayU GPO, inclusiv în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, vinde PayU GPO, inclusiv în România

Schimbarea conducerii la Prosus și Naspers “ar putea semnala o fază mai practică de încheiere a tranzacțiilor, credem noi, înlocuind, poate, mișcările complexe -cum ar fi recentul deznodământ al participației încrucișate - cu vânzări de active și fuziuni mai eficiente și cu o strategie coerentă”, a comentat John Davies, analist pentru media și telecomunicații la Bloomberg Intelligence.

“Ervin Tu, directorul general interimar, are o experiență în domeniul fuziunilor și achizițiilor, deși direcția pe termen lung a companiilor va fi mai clară atunci când va fi confirmat un înlocuitor permanent - ceea ce sporește incertitudinea pe termen scurt”, potrivit lui Davies.

Acțiunile Prosus se depreciau cu 1% pe bursa de la Amsterdam în jurul prânzului, în timp ce titlurile Naspers consemnau un declin de 1,5% la Johannesburg.

Ervin Tu a declarat că Prosus își va continua programul de răscumpărare de acțiuni, finanțat prin vânzarea continuă a participației sale la Tencent. Compania deține aproximativ un sfert din gigantul chinez de comerț electronic.

"Vrem să compunem valoarea pe termen lung, nu doar să investim și să desfășurăm capital", a precizat acesta.

Prosus, listată la Amsterdam, este acționarul majoritar al eMAG, cu o participație de aproximativ 81,1%, restul acțiunilor fiind deținute de omul de afaceri Iulian Stanciu.

Profit.ro a relatat, recent, că participația lui Stanciu s-a redus de la 19,92% la 18,91%, după ce Dante International, administratorul eMAG, a fost capitalizat cu echivalentul în lei al sumei de 106,09 milioane de euro, provenită din conversia a trei împrumuturi acordate companiei de către MIH B2C Holding BV (Olanda), acționarul majoritar și parte a grupului sud-african Naspers. 

Capitalul social al Dante International a fost majorat cu 75.789 lei, de la 1,418 milioane de lei la 1,494 milioane de lei, cu o diferență de 526,472 milioane de lei reprezentând prima de emisiune.

În urma operațiunii, Prosus, prin MIH B2C Holding BV, și-a sporit participația de la 80,08% la 81,09%, în timp ce cota lui Iulian Gabriel Stanciu, președinte executiv eMAG, a scăzut de la 19,92% la 18,91%.

Lista companiilor din portofoliul Prosus mai include, printre altele, OLX, Avito, mail.ru, letgo, Swiggy, iFood, Codecademy. DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

Luna trecută, Prosus a ajuns la un acord pentru vânzarea afacerii fintech și de plăți online PayU în mai multe țări, inclusiv în România, pentru 610 milioane de dolari.

Naspers deține un pachet de 73,2% din acțiunile Prosus.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bob van dijk
demisie sef prosus
naspers
emag
schimb actiuni
tencent
decalaj evaluare