Interes ridicat pentru acțiunile Prosus, companie din care face parte și eMAG. Creștere de 32% în debutul tranzacțiilor, la o evaluare de 125 miliarde euro

Interes ridicat pentru acțiunile Prosus, companie din care face parte și eMAG. Creștere de 32% în debutul tranzacțiilor, la o evaluare de 125 miliarde euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 sep 2019

Acțiunile Prosus, noua companie desprinsă din grupul sud-african Naspers, din care face parte și eMAG, s-au apreciat cu aproape 32% în debutul tranzacțiilor pe bursa Euronext de la Amsterdam, conferind companiei o valoare de piață de peste 125 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prosus a intrat astăzi la tranzacționare pe bursa din Amsterdam. Naspers a listat aproximativ 1,62 miliarde de acțiuni Prosus (27%), la un preț indicativ de 58,70 euro, potrivit Bloomberg.

Titlurile Prosus au deschis la un preț de 76 euro și au urcat până la un maxim de 77,40 euro în primele minute, evaluând compania la 125,38 miliarde de euro.

Apple TV+ costa 4,99 dolari pe lună CITEȘTE ȘI Apple TV+ costa 4,99 dolari pe lună

În jurul prânzului, acțiunile companiei erau cotate la 74,25 euro, cu 26,5% peste prețul de listare. Interesul investitorilor este ridicat, rulajul din primele ore apropiindu-se de 230 milioane de euro.

Naspers a anunțat în martie că va separa mărcile internaționale din domeniul internetului într-o nouă companie listată la bursă, denumită Prosus, estimând că entitatea rezultată va fi cel mai mare furnizor online de servicii și produse pentru consumatori din Europa în funcție de active și printre cei mai mari jucători de profil la nivel mondial.

Noua companie include participația de 80% pe care grupul sud-african o deține la eMAG, cel mai mare retailer online din România, pachetul de aproape 31% deținut la gigantul chinez din technologie Tencent, evaluat la 128 miliarde de dolari în funcție de cotațiile curente, precum și acțiunile la platformele de anunțuri, turism, educație, socializare și livrări mâncare din portofoliu, printre care OLX, Avito, mail.ru, letgo, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

Separarea afacerilor internaționale vizează restrângerea ponderii Naspers în structura indicelui principal de la Johannesburg, precum și reducerea decalajului de evaluare dintre participația deținută la Tencent și grup.

Acțiunile Naspers s-au depreciat cu peste 7% în prima parte a zilei.

Răscumpărări de acțiuni la munte și la mare. Start aparent furat pe litoral CITEȘTE ȘI Răscumpărări de acțiuni la munte și la mare. Start aparent furat pe litoral

Naspers este cel mai mare grup de media și internet din Africa de Sud și unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie la nivel global. Grupul a devenit acționar majoritar al Dante International, proprietarul eMAG, în 2012, când a plătit 82 milioane de dolari pentru un pachet de control la compania românească.

În prezent, Naspers deține 80,1% din acțiunile eMAG, restul acțiunilor revenind omului de afaceri Iulian Stanciu.

Grupul de firme eMAG este principalul activ al Naspers pe segmentul de comerț electronic cu bunuri de larg consum. Afacerea cuprinde platformele de e-comerț omonime din România, Ungaria, Bulgaria și Polonia, precum și retailerul online de modă FashionDays, printre cei mai mari din România.

De asemenea, eMAG operează firma de curierat SameDay, retailerul de computere PC Garage, furnizorul de servicii de reparații electro-IT Depanero și firma de marketing Conversion Marketing.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosus
listare
amsterdam
pret actiuni
capitalizare
naspers
emag