Naspers și Prosus, proprietarul eMAG, lansează un schimb de acțiuni menit să crească valoarea companiilor

Naspers și Prosus, proprietarul eMAG, lansează un schimb de acțiuni menit să crească valoarea companiilor

Bob Van Dijk, CEO-ul Naspers și Prosus

scris 14 mai 2021

Prosus, companie listată la bursa din Amsterdam, din care face parte și eMAG, vrea să își majoreze deținerea la compania-mamă Naspers, printr-un schimb de acțiuni menit să reducă decalajul de evaluare dintre cele două companii și participația de peste 200 miliarde de dolari pe care o controlează la gigantul chinez Tencent.

Naspers este cea mai mare companie africană listată la bursă, grație participației deținute la Tencent prin intermediul Prosus, însă acțiunile sale se tranzacționează cu un discount considerabil comparativ cu valoarea participației la compania chineză, acesta fiind și unul dintre principalele motive pentru care a decis să listeze Prosus în 2019, scriu Reuters și Bloomberg.

Prosus a lansat acum o ofertă voluntară de schimb de acțiuni cu Naspers, prin care vizează dublarea free float-ului pe bursa de la Amsterdam, mutând, efectiv, o parte din Naspers de pe bursa din Johannesburg pe bursa Euronext.

Musk întreabă dacă Tesla ar trebui să accepte plata cu Dogecoin. Criptomoneda urcă cu peste 9%. Mai mult de 2,4 milioane de voturi după primele 5 ore CITEȘTE ȘI Musk întreabă dacă Tesla ar trebui să accepte plata cu Dogecoin. Criptomoneda urcă cu peste 9%. Mai mult de 2,4 milioane de voturi după primele 5 ore

Prosus va emite acțiuni noi în schimbul unei participații de 45,4% din acțiunile ordinare Naspers, majorându-și la 49,5% deținerea totală la compania sud-africană. Solicitând investitorilor să schimbe acțiunile Naspers cu noi acțiuni Prosus, tranzacția urmărește atragerea unei game mai largi de investitori pe bursa Euronext și reducerea decalajului raportat la valoarea activelor deținute.

Operațiunea este estimată să crească valoarea acțiunilor Prosus tranzacționate pe bursa Euronext la peste 100 miliarde de dolari și să propulseze compania în rândul companiilor din Top 20 în indicele Euro Stoxx 50, potrivit Naspers.

Naspers va păstra o participație de control la Prosus, reducându-și, totodată, ponderea în structura indicelui de referință al bursei de la Johannesburg la 14%, de la 23% în prezent.

“Acționarii ambelor companii ar trebui să beneficieze de tranzacție. Deoarece Prosus se tranzacționează cu un discount mai mic relativ la participația Tencent comparativ cu Naspers, discountul total din sistem ar trebui să se reducă”, a comentat Renier de Bruyn, analist la Sanlam Private Wealth, parte a grupului financiar sud-african Sanlam.

Prosus controlează un pachet de 28,9% din acțiunile gigantului chinez din domeniul internetului Tencent, participație evaluată la peste 208 miliarde de dolari.

Acțiunile Prosus se tranzacționează cu un discount de 20% raportat la valoarea deținerii la Tencent, iar titlurile Naspers cu un discount de 35%.

Naspers și Prosus, proprietarul eMAG, lansează un schimb de acțiuni menit să crească valoarea companiilor

Luna trecută, Prosus a vândut acțiuni Tencent de 14,6 miliarde de dolari, în a doua cea mai mare tranzacție într-un singur bloc înregistrată până acum la nivel global.

Compania s-a angajat să nu vândă alte acțiuni Tencent în următorii trei ani.

Prosus, cu sediul la Amsterdam, este acționarul majoritar al eMAG, cu o participație de aproximativ 80%, restul acțiunilor fiind deținute de omul de afaceri Iulian Stanciu. Lista companiilor din portofoliu mai include, printre altele, OLX, Avito, mail.ru, letgo, PayU, Swiggy, iFood, Codecademy. DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip. Naspers deține un pachet de 73,2% din acțiunile Prosus.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosus
naspers
emag
schimb actiuni
tencent
decalaj evaluare
oferta schimb actiuni