Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor

Agribusiness   
Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în iunie, sprijinit de majorarea cotațiilor la carne, lactate și uleiuri vegetale, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Urmărește-ne și pe Google News
După Dacia – Renault și Ford, BMW România avertizează în legătură cu efectele creșterii taxelor: impact negativ asupra pieței auto CITEȘTE ȘI După Dacia – Renault și Ford, BMW România avertizează în legătură cu efectele creșterii taxelor: impact negativ asupra pieței auto

În iunie, acest indice s-a situat la o medie de 128 puncte, în creștere cu 0,5% față de nivelul înregistrat în mai. Indicele rămâne la o valoare cu 5,8% mai mare decât cea înregistrată în iunie 2024, dar cu 20,1% sub maximumul istoric atins în martie 2022.

Cotațiile la cereale au scăzut cu 1,5% în iunie, la 107,4 puncte, cu 6,8% sub nivelul de anul trecut, după ce prețurile la porumb pe plan global au scăzut semnificativ, pentru a doua lună consecutiv. Recoltele mai mari și concurența acerbă în domeniul exporturilor din Argentina și Brazilia afectează cotațiile la porumb, în timp ce au scăzut și prețurile la orz și sorg.

În schimb, prețurile la grâu au crescut, pe fondul temerilor privind condițiile meteo din Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite.

În iunie, prețurile la uleiurile vegetale au crescut cu 2,3%, fiind acum cu 18,2% peste nivelul de anul trecut, în urma prețurilor mai ridicate la uleiul de palmier, cel de soia și de rapiță.

Cotațiile la zahăr au scăzut luna trecută cu 5,2%, cel mai redus nivel din aprilie 2021, reflectând îmbunătățirea perspectivelor de aprovizionare în Brazilia, India și Thailanda.

Prețurile locuințelor din Uniunea Europeană au crescut CITEȘTE ȘI Prețurile locuințelor din Uniunea Europeană au crescut

Prețurile la carne au atins un nivel record în iunie, fiind acum cu 6,7% peste nivelul de anul trecut, înregistrându-se creșteri la toate categoriile, cu excepția cărnii de pasăre. Cotațiile la zahăr au urcat luna trecută cu 0,5%.

Într-un raport separat, FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de cereale în 2025 până la 2,925 miliarde de tone, un avans de 0,5% față de estimarea anterioară, și cu 2,3% peste nivelul de anul trecut. Perspectiva ar putea fi afectată de seceta din unele păți din emisfera nordică, avertizează FAO. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fao
alimente
preturi