Ministerul Transporturilor pregătește o investiție de peste 756 milioane lei în modernizarea drumului național 73C, Tigveni-municipiul Râmnicu Vâlcea.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pregătește modernizarea DN 73C, km 55+000 - km 68+000, Tigveni-Municipiul Râmnicu Vâlcea (Lot 2), județele Argeș și Vâlcea, investiție de 756,36 milioane lei. Având în vedere că în nordul localității Tigveni se va amenaja un nod rutier al Autostrăzii Sibiu – Pitești, se va crea o legătură de descărcare a traficului în DN 73C, prin drumul de legătură, evitând intravilanul localității Tigveni.
Lungimea Drumului Național DN 73C este de 13,40 km, iar lungimea drumului de legătură ce asigură conexiunea cu Autostrada Sibiu - Pitești este de 2,39 km. Valoarea totală (inclusiv TVA) este de 756.367.000 lei.

”Finanțarea investiției se realizează din fonduri externe nerambursabile - Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, arată un poriect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții ”Reabilitare/modernizare DN 73C, km 55+000 - km 68+000, Tigveni - Municipiul Râmnicu Vâlcea (Lot 2)”, județele Argeș și Vâlcea.
Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 14 luni. ”Obiectivul de investiție DN 73C, km 55+000 - km 68+000, Tigveni-Municipiul Râmnicu Vâlcea (Lot 2) are ca scop reabilitarea/modernizarea drumului național 73C, apărut ca urmare a începerii execuției tronsoanelor de autostradă A1 Sibiu – Pitești, situație în care, pentru asigurarea preluării și fluidizării unei părți din traficul rutier major, care se va muta pe această secțiune de drum național, este necesară adoptarea unor condiții optime și de siguranță și sporire a capacității portante și de trafic. De asemenea traficul de tranzit preluat nu poate fi direcționat pe rețeaua stradală din interiorul localităților, astfel pentru conexiunea drumului național DN 73C cu sectorul de autostradă este prevăzut și un drum de legatură nou”, sa arată în Nota de fundamentare.

Având în vedere ca în nordul localității Tigveni se va amenaja un nod rutier al Autostrăzii Sibiu – Pitești, se va crea o legătură de descărcare a traficului în DN 73C, prin drumul de legătură, evitând intravilanul localității Tigveni. În prezent drumul național 73C are platformă de 8 metri, cu parte carosabilă de 6 metri și 2 acostamente de câte un metru.
Din Studiul de Trafic a rezultat faptul că traficul greu depășește 20%, pe cele două sectoare rutiere cu declivități min 4% devenind necesare benzii de vehicule lente, cu o lățime de 3,50 metri + supralărgiri. În profilul transversal, cele două sectoare rutiere sunt prevăzute cu 3 benzi de 3,50 m + supralărgiri.
Pe DN 73C se vor amenaja 6 stații de autobuz.
Este prevăzută amenajarea drumurilor laterale pe minimum 15 m, față de marginea părții carosabile, cu o structură rutieră similară cu cea a drumului național. Traseul drumului național se desfășoară pe zone de intravilan și extravilan, în acest sens fiind prevăzute trotuare la marginea dispozitivelor de scurgere a apelor.
Lucrările de protecția mediului prevăzute sunt de tipul construcțiilor pentru epurarea apelor pluviale. Sunt prevăzute șapte lucrări de artă (poduri și pasaje). Pe traseul drumului național 73 C se vor reabilita 2 poduri existente: podul de la km 55+159.5 (km 55+130) peste râul Badislava și podul de la km 63+524 (63+114) peste râul Sâmnic. Pe traseul drumului de legătură au fost proiectate 2 pasaje și 2 poduri, iar pe traseul drumului județean DJ 678 A, podul existent se va înlocui din cauza stării de degradare avansată. Obiectivul se identifică în cadrul Programul Transport (P.T.) 2021-2027, și este localizat pe Prioritatea 2 - Îmbunătățirea conectivității secundare rutiere, categoria B. Drumuri de conectivitate și transregio.