Noi restricții impuse pentru proprietarii de mașini pe motorină

Auto/Transporturi   
Noi restricții impuse pentru proprietarii de mașini pe motorină

Noi reguli pentru conducătorii de autovehicule pe motorină vor fi impuse în UE.

Acestea vor fi aplicate în special pentru mașinile cu o vechime destul de mare al căror kilometraj a depășit 150.000.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Haos pe una dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Australia: peste 300 de mașini s-au ales cu cauciucurile deteriorate, după ce 750 de kilograme de resturi metalice ascuțite au căzut dintr-un camion CITEȘTE ȘI FOTO Haos pe una dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Australia: peste 300 de mașini s-au ales cu cauciucurile deteriorate, după ce 750 de kilograme de resturi metalice ascuțite au căzut dintr-un camion
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Autoritățile Uniunii Europene pregătesc noi restricții pentru vehiculele mai vechi, care vor afecta milioane de șoferi.

Noua directivă de la Bruxelles vizează vehiculele mai vechi de 10 ani, deoarece se consideră că vârsta lor contribuie la numărul mare de accidente rutiere de pe continent, scrie Adevărul

DECIZIE Monitorizare audio-video în unitățile de învățământ: Școlile devin mai sigure! CITEȘTE ȘI DECIZIE Monitorizare audio-video în unitățile de învățământ: Școlile devin mai sigure!

De aceea, inspecția tehnică anuală va deveni obligatorie în toate statele membre ale UE, relatează blic.rs.

În România, pentru autoturismele noi ITP-ul se realizează prima dată la 3 ani de la achiziționarea mașinii, iar în cazul mașinilor mai vechi de 12 ani acesta se face odată la un an. Mașinile care au mai mult de 3 ani și mai puțin de 12 ani realizează această verificare odată la 2 ani, conform legislației rutiere în vigoare.

În unele țări, precum Bulgaria, inspecțiile tehnice auto sunt deja obligatorii în fiecare an, în timp ce în Germania, de exemplu, vehiculele sunt inspectate la fiecare doi ani. Prin urmare, presa germană a evaluat această propunere ca fiind „disproporționată și împovărătoare, în special pentru șoferii cu vehicule mai vechi, dar bine întreținute”.

FOTO Primul tren produs de polonezi pentru România CITEȘTE ȘI FOTO Primul tren produs de polonezi pentru România

Experții subliniază că această decizie arată neputința Bruxelles-ului de a reduce numărul deceselor în trafic, așa că recurge la cea mai simplă explicație: „vehiculele mai vechi sunt mai predispuse la defecțiuni”.

Filtrul de particule este foarte costisitor

Dar acesta nouă regulă nu e tot, blocul comunitar luând în calcul impunerea unei alte măsuri, care va afecta serios buzunarele proprietarilor de mașini diesel.

Noua inițiativă vizează milioanele de vehicule diesel care nu au filtru de particule diesel (DPF) - sau, deși sunt montate din fabrică, proprietarii l-au îndepărtat ulterior.

Filtrele DPF moderne se regenerează automat în timpul mersului, dar la vehiculele utilizate în principal în oraș, defectarea lor apare după aproximativ 150.000 de kilometri parcurși.

Înlocuirea filtrului DPF este foarte scumpă - în funcție de model, prețul poate ajunge la 3.000 de euro.

Platforma americană pentru tractări mașini atrage 1,3 milioane euro și intră în România CITEȘTE ȘI Platforma americană pentru tractări mașini atrage 1,3 milioane euro și intră în România

Din cauza costului ridicat, mulți șoferi decid să scoată filtrul atunci când acesta se defectează.

Prin urmare, în prezent există milioane de vehicule diesel fără filtre de particule pe drumurile europene, iar numărul lor exact nu poate fi determinat. Inspecțiile tehnice nu măsoară cantitatea de particule din gazele de eșapament, iar singura modalitate de a determina dacă filtrul este prezent ar fi o inspecție completă a sistemului de evacuare - ceea ce este practic imposibil.

Bruxelles-ul vrea să pună capăt acestui lucru: dacă noua măsură intră în vigoare, proprietarii de mașini diesel fără DPF vor fi obligați să reinstaleze filtrul. Altfel, vehiculele lor nu vor putea trece ITP-ul.

viewscnt
Afla mai multe despre
motorină
masini