ULTIMA ORĂ Programul Rabla relansat, pentru persoane fizice. Valoarea tichetelor se reduce

Auto/Transporturi   
ULTIMA ORĂ Programul Rabla relansat, pentru persoane fizice. Valoarea tichetelor se reduce

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat că Programul Rabla va continua, dar într-o formă redusă, cu un buget limitat și cu o posibilă tăiere a valorii tichetului acordat. Industria auto este în acest moment într-un blocaj cauzat de suspendarea Rabla, inclusiv pentru persoane fizice.

Programul Rabla va fi reluat, conform unei declarații făcute de Diana Buzoianu, ministrul Mediului, care spune că "a salvat Programul Rabla". Varianta pentru care au optat guvernanții va avea, potrivit declarației, un buget de numai 200 de milioane de lei, în secțiunea dedicată persoanelor fizice. Nu este clar deocamdată dacă etapa dedicată companiilor va mai fi reluată, cu atât mai puțin cea la care s-au înscris UAT-urile.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, Diana Buzoianu a explicat că tichetul nu va mai avea valoarea de 37.000 de lei, ci se va reduce. O schimbare a sistemului de achiziție va fi implementată doar de anul viitor, deoarece „o schimbare a ghidurilor durează șase luni”, a mai spus Diana Buzoianu. Ministrul USR este de părere că acordarea ticheteleor ar trebui să țină cont și de veniturile cumpărătorilor.

VIDEO Imagini spectaculoase - Metroul și străzile din New York, inundate CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini spectaculoase - Metroul și străzile din New York, inundate

„Într-un an foarte dificil economic în care trebuie tăiate 30 de miliarde de lei, am reușit să salvăm programul Rabla persoane fizice. În ultimele zile am primit sute de întrebări și am vrut să mă asigur, înainte de a da orice răspuns, că am toate cifrele.

Da, vom lansa programul Rabla persoane fizice în perioada următoare, cu un buget de 200 de milioane de lei. Asta pentru că înțelegem cu toții ce investiții au fost făcute, că oamenii au dat deja avans și noi trebuie să gândim măsuri care să țină cont și impactul în economie”, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu.

Ministrul mai spune că pentru anul viitor, „rămân de avut mai multe discuții”.

„Cea mai importantă discuție este despre analiza impactului pe reducerea de emisii pentru toate programele AFM. Viziunea noastră trebuie, pe termen mediu și lung, să se schimbe de la vouchere, la programe naționale cu impact pe mediu cuantificabil clar”, a precizat ministrul Mediului.

Programul Rabla s-a derulat parțial pentru persoane juridice, având un buget de 610 milioane de lei, dar după depunerea cererilor pentru aproximativ jumătate din buget, programul s-a suspendat, fără a exista un act normativ care să reglementeze situația cererilor depuse și o posibilă continuare. De asemenea, cu o zi înainte ca etapa dedicată persoanelor fizice să înceapă, guvernul a anunțat suspendarea acestei etape, care avea la rândul ei un buget de 610 milioane de lei.

Reprezentanții industriei auto reclamă lipsa de predictibilitate din perspectiva Programului Rabla, care a generat scăderi masive, de până la 50% pe anumite segmente, în piața auto, ca urmare a amânării repetate a aplicării programului. În acest moment, sunt sute de comenzi făcute de clienți la dealeri și mult mai multe automobile comandate și plătite către fabricile de autovehicule, în virtutea derulării primei etape, pentru persoane juridice. Situația a blocat sume de până la un miliard de euro, în stocuri care riscă să rămână nevândute.

Angajațiii de la metrou au o altă viziune: Sporurile sunt o obligație pentru \ CITEȘTE ȘI Angajațiii de la metrou au o altă viziune: Sporurile sunt o obligație pentru "sacrifiul" lor de a lucra în subteran. Primesc însă și șefii de la etajul 9

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, marți seară, că susține reluarea programului Rabla, argumentând că acesta sprijină economia românească și fabricile de automobile care produc local.

„Azi am primit o informare legată de programul Rabla. E de vreo 120 de milioane de euro. Știți că ăsta în special stimulează producția autohtonă de automobile. Nu putem să-l dăm la o parte, oricât venim noi, tineri frumoși și liberi, la ministerul respectiv”, a afirmat Sorin Grindeanu, marți seară, la Antena 1.

Liderul PSD a susținut că, în opinia sa, programul Rabla ”trebuie reluat”.

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, anunța că vor fi analizate toate programele Administrației Fondului pentru Mediu și va fi luată o decizie cu privire la toate programele care au fost blocate, dar și la cele care urmau să fie lansate în perioada următoare.

Profit.ro a anunțat anterior că Guvernul încă mai analizează o decizie finală privind modul în care va fi aplicat Programul Rabla în acest an, asta în cazul în care va mai fi reluat. Variantele de lucru aflate pe masa premierului sunt extreme și arată că, pentru moment, miniștrii nu au nicio idee despre impactul acestui program asupra sectorului auto al economiei.

În acest timp, industria auto din România, formată, pe de o parte, de cei doi producători de vehicule, Dacia și Ford, cu tot cu furnizorii lor, iar de cealaltă parte de rețeaua de importatori și dealeri, care generează la rândul lor zeci de mii de locuri de muncă precum și taxe și impozite uriașe, au ajuns într-o situație fără precedent: au blocate în diferite stadii comerciale tranzacții de circa un miliard de euro. Cel mai grav este faptul că ambele uzine, Dacia și Ford, mizau din plin pe reluarea Rabla, care oricum a întârziat foarte mult în acest an, generând scăderi mari ale vânzărilor și care, probabil, nu vor mai putea fi recuperate niciodată.

Dacia, de exemplu, marca cea mai vândută pe piața din România, vindea anul trecut, în luna iunie, aproape 7.000 de autoturisme. Și în lunile următoare volumele vândute s-au apropiat de această valoare. Aproape toate mașinile vândute au fost produse la Mioveni, cu efecte indiscutabile asupra economiei, ele fiind subvenționate aproape în totalitate cu tichetele Rabla. Anul acesta, în luna iunie, Dacia a vândut numai 2.738 de autoturisme, ceea ce înseamnă că au fost cu peste 4.000 de vehicule în minus față de anul trecut, în iunie. Pierderea de circa 80 de milioane de euro nu este singulară, pentru că și în lunile anterioare Dacia a înregistrat scăderi mari, care au însemnat un declin de peste 32% al vânzărilor și, implicit al producției uzinei din Mioveni.

La Craiova, unde se află uzina Ford, situația este și mai complicată, pentru că Ford Otosan, proprietarul uzinei, a investit 500 de milioane de euro pentru a moderniza liniile astfel încât din acest an să înceapă producția primei mașini electrice din România, Ford Puma. De fapt, sunt trei mașini electrice care sunt fabricate acum la Craiova, cu tot cu familia Courier, care așteptau Programul Rabla pentru a fi livrate clienților români. Fabrica produce peste 200.000 de mașini anual, iar din 2025 volumul urmează să crească considerabil cu versiunile electrice. Și în acest caz, producția mașinilor electrice care s-a pierdut până acum prin întârzierea și suspendarea programului se ridică la câteva mii de mașini, care înseamnă un impact major în economie. Cu tot cu mașinile cu motoare mild-hybrid, scăderea vânzărilor Ford din cauza amânării și suspendării Rabla se apropie de 50 de milioane de euro.

O întâlnire la care au fost invitați reprezentanții companiilor auto și cei ai asociațiilor industriei auto a fost organizată recent de noul ministrul al Mediului, Diana Buzoianu. Conform informațiilor obținute de Profit.ro de la unii dintre participanți, mesajele transmise de ministru au fost extrem de vagi și singura concluzie a fost că nu există nicio concluzie. Altfel spus, s-au discutat mai multe variante de soluționare, care cuprind aproape orice posibilitate, dar nimeni nu are curaj să ia o decizie corectă.

Victoria motorului cu combustie asupra celui electric: prima mașină electrică a mărcii Fiat are de-acum și motor mild-hybrid CITEȘTE ȘI Victoria motorului cu combustie asupra celui electric: prima mașină electrică a mărcii Fiat are de-acum și motor mild-hybrid

Toate analizele de situație de până acum arată că o oprire completă a Programului Rabla ar genera un impact uriaș în economie, în special în industria auto și cu efect asupra încasărilor bugetare din acest sector (TVA, impozite, alte taxe) și cu efecte secundare asupra companiilor mici, care riscă falimentul din cauza blocajelor. O continuare a programului ar genera costuri pentru guvern, dar care ar fi recuperate ulterior din aceste taxe și impozite și ar permite o repornire a industriei, după ce întârzierea de șase luni a condus la declinul major al vânzărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
program rabla 2025
amanare rabla
dacia rabla
ford rabla
puma electric