Capacitatea fotovoltaică instalată anul acesta în UE va fi mai mică decât cea de anul trecut, marcând prima scădere din ultimul deceniu

Energie   
Capacitatea fotovoltaică instalată anul acesta în UE va fi mai mică decât cea de anul trecut, marcând prima scădere din ultimul deceniu

Un raport al asociației industriale SolarPower Europe arată că țările UE nu vor reuși să intaleze anul acesta decât o capacitate fotovoltaică de 64,2 GW, cu 1,4% mai puțin față de cei 65,1 GW instalați anul trecut. Este primul declin în extinderea energiei solare în Uniunea Europeană, care a atins luna trecută 22% din totalul energiei furnizate, devenind pentru prima dată și cea mai importantă sursă unică de curent electric, în țările europene.

Dar guvernele reduc subvențiile pentru panourile solare instalate de cetățeni pe acoperișuri, în principal din cauza deficitelor bugetare, tensionate de cheltuielile pentru apărare și de subvențiile acordate pentru industriile locale, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Ion Sterian a fost reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029, după o procedură de selecție pe legislația guvernanței corporative CITEȘTE ȘI Ion Sterian a fost reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029, după o procedură de selecție pe legislația guvernanței corporative

Cu o capacitate estimată la circa 400 de GW, la finalul acestui an, UE riscă să rateze ținta de 750 GW, capacitate solară, pe care SolarPower Europe a declarat-o necesară până în 2030, pentru atingerea obiectivelor climatice, dar și pentru a putea elimina dependența de gazele și petrolul rusesc.

În perioada 2020-2023, micii prosumatori, cu panouri pe acoperișuri, au asigurat circa 30% din capacitatea solară nou instalată, dar în acest an ei vor avea un aport de numai 15%, fiind primii care renunță la planurile de a-și instala fotovoltaice, ca urmare a reducerii sau eliminării subvențiilor.

ANCOM publică ultimele date despre viteza internetului din România CITEȘTE ȘI ANCOM publică ultimele date despre viteza internetului din România

În Germania, Olanda și Franța, subvențiile au fost reduse, în timp ce în România, Programul Casa Verde, care a subvenționat până acum instalarea de panouri în valoare de 5,3 miliarde de lei (peste 1 mld. de euro) a fost deocamdată suspendat.

Concomitent, SUA au tăiat complet subvențiile pentru energie curată (solară și eoliană), Donald Trump fiind un susținător declarat al industriilor de petrol, gaze și cărbune.

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri solare
ue